خانه
53.7K

شب یلدا - شب چله

  • ۱۷:۱۰   ۱۳۹۲/۸/۱۳
    avatar
    پنج ستاره ⋆⋆⋆⋆⋆|13385 |16410 پست
     تو این تاپیک همه چی از شب یلدا - شب چله رو بگید

  • leftPublish
  • ۱۲:۵۲   ۱۳۹۲/۹/۱۹
    avatar
    ronak n
    پنج ستاره ⋆⋆⋆⋆⋆|13385 |16410 پست
     
    تارتلت میوه


    تارتلت همان تارتهای کوچک یا یک نفره هستند که برای شب یلدا درست کرده بودم و همانطور که قول داده بودم میخوام دستورش را بهتون بگم پس یادداشت کنید
    برای تهیه خمیر تارتلت

    آرد 200 گ/شکر50 گ/کره سرد 120/تخم مرغ یک عدد/وانیل و نمک کمی
    برای تهیه خمیر آرد و کره خرد شده را داخل غذا ساز ریخته و چند دقیقه میزنیم تا به شکل خرده نان درآید
    تخم مرغ و وانیل و نمک و شکر را کمی میزنیم و بعدداخل غذا ساز میریزیم تا با بقیه مواد مخلوط شده و بعد با دست آنها را منسجم کرده 15 دقیقه در یخپچال استراحت میدهیم
    با این مقدار خمیر حدودن 5 عدد قالب تارتلت به قطر 12 سانت را میتونید پوشش بدید
    خمیر را با وردنه باز کرده و به اندازه یک سانت بزرگتر از سایر قالب برش زده و داخل قالب ها انداخته و با دست فشار دهید تا شکل قالب را بخود بگیرد و اضافه دور قالب را جدا کنید با چنگال کف قالب را از چند جا سوراخ کنید تا هنگام پخت پف نکند و تا آماده کردن بقیه کار قالبها را در یخچال بگذارید

    مرحله بعد درست کردن کرم وانیل 

    شیر نیم لیتر/نشاسته ذرت 50 گرم/شکر 100 گرم//وانیل مقداری
    یک سوم شیر را کنار گذاشته و بقیه آن را روی حرارت بگذارید تا بجوش آید 
    نشاسته ذرت و شکر را به شیر سرد اضافه کرده و مخلوط کنید تا یکدست شود و بعد به شیر در حال جوش اضافه کنید و دایم هم بزنید تا غلیظ شود و در آخر کار وانیل را اضافه کرده و از روی حرارت بردارید تا سرد شود

    مرحله آماده سازی میوه ها

    روی تارتلت ها را میتوانید از انواع میوه ها پر کنید که من اینجا
    پرتقال را فیله کردم/سیب را پوست کنده و برش دهید و کمی آب لیموی تازه بزنید تا سیاه نشود/گلابی را هم مثل سیب برش دهید/کیوی ها را پوست کنده حلقه کنید/انارها را دون کنید

    مرحله آخر
    مقداری از کرم وانیل را روی خمیر ریخته با قاشق صاف کنید و بعد میوه ها را روی آن بچینید اگر از سیب استفاده میکنید کمی دارچین روی کرم و روی سیبها بپاشید بعد از اتمام کار مقداری شکر روی میوه ها بپاشید و تارتلت ها را در فر که قبلا داغ شده با حرارت 180 درجه به مدت 30 دقیقه بپزید تا دور تارتلت ها طلایی شود
    فقط در مورد تارتلت انار بهتر است خمیر این تارتلت را خالی بپزید و بعد از پخت و سرد شدن کرم را روی آن بریزید و بعد انارها را روی آن بپاشید و کمی پودر قند روی این تارتلت و بقیه تارتلت ها بپاشید
    این تارتلت ها اگر کمی بماند بخاطر داشتن کرم وانیل خمیر آنها نرم خواهد شد و مثل بقیه تارتها یا پای ها از خمیر تردی برخوردار نیستند
    این شیرینی را میتوانید داخل یک عدد قالب پای بزرگ نیز درست کنید
    و یا میتوانید خمیر این تارتلت ها را خالی بپزید و بعد با خامه یا کرم پر کنید و روی آن را با میوه تازه و کمی ژله بیرنگ بپوشانید در این صورت میوه ها پخته نمیباشند

    شب یلدا - شب چله
  • ۱۴:۰۰   ۱۳۹۲/۹/۱۹
    avatar
    شیرین
    کاربر فعال|128 |374 پست
    ووووووووووای چ وسوسه کننده
  • ۱۴:۲۳   ۱۳۹۲/۹/۱۹
    avatar
    ساناز افشار
    چهار ستاره ⋆⋆⋆⋆|3627 |4913 پست
    تزیین هندوانه با پنیر برای شب یلدا

    شب یلدا - شب چلهشب یلدا - شب چلهشب یلدا - شب چله
  • ۱۶:۴۸   ۱۳۹۲/۹/۱۹
    avatar
    Nanayi joon
    پنج ستاره ⋆⋆⋆⋆⋆|4285 |6357 پست
     آرایش لب مخصوص شب یلدا:

    شب یلدا - شب چله
  • ۲۰:۱۰   ۱۳۹۲/۹/۱۹
    avatar
    ronak n
    پنج ستاره ⋆⋆⋆⋆⋆|13385 |16410 پست
    مرسی ساناز
    تزیین هندوانه با پنیر خوب بود
  • leftPublish
  • ۱۱:۱۶   ۱۳۹۴/۹/۳۰
    avatar
    ronak n
    پنج ستاره ⋆⋆⋆⋆⋆|13385 |16410 پست

    چرا به شب یلدا، شب چله می‌گویند؟


    شب اول زمستان را به این دلیل « شب چله » می‌گویند، زیرا در پندار ایرانیان، کشف آتش توسط هوشنگ، پادشاه پیشدادی در دهم بهمن ماه صورت گرفته است و فاصلة اول دی تا دهم بهمن، چهل روز است و این چهل روز اول زمستان را نیاکانمان « چلة بزرگ » می‌گفتند. پس از آن، چلة کوچک شروع می‌شود که بیست روز از بهمن و بیست روز از اسفند ماه را شامل می‌شد. همچنین در فرهنگ مردم عامیانه، بیست روز آخر ماه بهمن به « چلة کوچک » معروف است.


    از نظر نجومی، در کوتاه‌ترین روز سال، خورشید در دورترین نقطة جنوبی از استوا قرار می‌گیرد و شب در بلندای وسعت تیرگی، میدان‌دار جهالت است. به باور نیاکان ما در شب یلدا که بلندترین و شوم‌ترین شب سال است، نبرد سنگینی میان نور و تاریکی درمی‌گیرد که سرانجام به شکست تاریکی و زایش دوبارة نور می‌انجامد، به‌طوری‌ که امروز در ادبیات شعری ما این ضرب‌المثل برای نبرد ظفرنمون نور رایج است: « پایان شب سیه سپید است ». به همین منظور است که نیاکان ما شب آخر پائیز را شب زایش مهر و یا زایش خورشید می‌نامیدند و به یمن آن، جشن باشکوهی برپا می‌کردند. از نظر لغوی، « یلدا » واژه‌ای است سریانی به معنای میلاد، تولد و یا زاده‌شدن است که ابوریحان بیرونی آن را « شب زادان » ترجمه کرده‌اند. جشن یلدا بر تمامی ایرانیان مبارک باد. شب یلدا را به شادی می گذرانیم... به امید پایان بخشیدن همیشگی به تاریکی های ایران و تابش  همیشگی نور بر پهنه ی میهنمان ...   


    به اشتراک گذاشته شده از تایم لاین ronak n
  • ۱۴:۰۸   ۱۳۹۴/۹/۳۰
    avatar
    elham khajoi
    دو ستاره ⋆⋆|3355 |2818 پست

    باسلقای شب یلدا

    شب یلدا - شب چله

  • ۱۵:۴۹   ۱۳۹۴/۹/۳۰
    avatar
    ronak n
    پنج ستاره ⋆⋆⋆⋆⋆|13385 |16410 پست

    تقویم تاریخ:




    شب يلدا (شب چله)؛ فلسفه، تاريخچه و ارتباط آن با کريسمس :



     شرق شناسان و مورخان متفق القولند كه ايرانيان نزديك به 4 هزار سال است كه شب يلدا ــ آخرين شب پاييز و آذرماه ــ را كه درازترين و تاريكترين شب در طول سال است تا سپيده دم بيدار مانده، در كنار يكديگر خود را سرگرم كرده تا اندوه غيبت خورشيد و تاريكي و نيز سردي هوا روحيه آنان را تضعيف نكند و با به روشني گراييدن آسمان (حصول اطمينان از بازگشت خورشيد در پي يك شب طولاني و سياه كه تولد تازه آن عنوان شده است) به رختخواب رفته و لختي بيآسوده اند.


         پيشتر، ايرانيان (مردم سراسر ايران زمين) روز پس از شب يلدا (يكم دي ماه) را «خور روز» و «ديگان = دي گان» مي خواندند و به استراحت مي پرداختند و تعطيل عمومي بود. در اين روز عمدتا به اين لحاظ از كار دست مي كشيدند كه نمي خواستند احيانا مرتكب بدي كردن شوند كه ميترائيسم ارتكاب هر كار بد، ولو كوچك را در روز تولد خورشيد گناهي بزرگ مي شمرد.


        «هرمان هيرت» زبانشناس بزرگ آلمان كه گرامر تطبيقي زبانهاي آريايي را نوشته است كه پارسي از جمله اين زبانها است نظر داده كه «دي» به معناي «روز» به اين دليل بر اين ماه ايراني گذارده شده كه ماه تولد دوباره خورشيد است. بايد دانست كه انگليسي يك زبان گرمانيك (خانواده زبانهاي آلماني) و ازخانواده بزرگتر زبانهاي آريايي (آرين) است. هرمان هيرت در آستانه «دي گان» به دنيا آمده بود و به زادروز خود كه مصادف با تولد دوباره خورشيد بود، مباهات بسيار مي كرد.


        فردوسي به استناد منابع خود، يلدا و «خور روز» را به هوشنگ از شاهان پيشدادي ايران ( كيانيان كه از سيستان پارس برخاسته بودند) نسبت داده و در اين زمينه از جمله گفته است: 


    كه ما را ز دين بهي ننگ نيست


        


         به گيتي، «به» از دين هوشنگ نيست


        


         همه راه «داد» است و آيين مهر


        


         ..... نظر كردن اندر شمار سپهر


        


        آداب شب يلدا در طول زمان تغيير نكرده و ايرانيان در اين شب، باقيمانده ميوه هايي را كه انبار كرده اند و خشكبار و تنقلات مي خورند و دور هم گرد هيزم افروخته و بخاري روشن مي نشينند تا سپيده دم بشارت شكست تاريكي و ظلمت و آمدن روشنايي و


        گرمي (در ايران باستان، از ميان نرفتن و زنده بودن خورشيد كه بدون آن حيات نخواهد بود) را بدهد، زيرا كه به زعم آنان در اين شب، تاريكي و سياهي در اوج خود است.


        «خور روز (دي گان)، يكم دي ماه» در ايران باستان درعين حال روز برابري انسانها بود. در اين روز همگان از جمله شاه لباس ساده مي پوشيدند تا يكسان به نظر آيند و كسي حق دستور دادن به ديگري را نداشت و كارها داوطلبانه انجام مي گرفت، نه تحت امر. در اين روز جنگ كردن و خونريزي، حتي كشتن گوسفند و مرغ هم ممنوع بود. اين موضوع را نيروهاي متخاصم ايرانيان مي دانستند و در جبهه ها رعايت مي كردند و خونريزي موقتا قطع مي شد و بسيار ديده شده است كه همين قطع موقت جنگ، به صلح طولاني و صفا انجاميده بود.


         واژه «يلدا» از دوران ساسانيان كه متمايل به بكار گيري خط سرياني (الفباي از راست به چپ) شده بودند بكار رفته است. «يلدا » همان "ميلاد" به معناي زايش، زادروز يا تولد است كه از آن زبان سامي وارد پارسي شده است. بايد دانست كه هنوز در بسياري از نقاط ايران مخصوصا در جنوب و جنوب خاوري براي ناميدن بلندترين شب سال ، به جاي شب يلدا از واژه مركب شب چله ( 40 روز مانده به جشن سده ــ شب سياه و سرد ) استفاده مي شود.


        مراسم شب يلدا (شب چله) از طريق ايران به قلمرو روميان راه يافت و جشن «ساتورن» خوانده مي شد. جشن ساتورن پس از مسيحي شدن رومي ها هم اعتبار خود را از دست نداد و ادامه يافت كه در همان نخستين سده آزاد شدن پيروي از مسيحيت در ميان روميان، با تصويب رئيس وقت كليسا، كريسمس (مراسم ميلاد مسيح ) را 25 دسامبر قراردادند كه چهار روز و در سالهاي كبيسه سه روز پس از يلدا (شب 21 دسامبر) است و مفهوم هر دو واژه هم يكي است. از آن پس اين دو ميلاد تقريبا باهم بر گزار مي شده اند. آراستن سرو وكاج در كريسمس هم از ايران باستان اقتباس شده است، زيراكه ايرانيان به اين دو درخت مخصوصا سرو به چشم مظهر مقاومت در برابر تاريكي و سرما مي نگريستند و در «خور روز» در برابر سرو مي ايستادند و عهد مي كردند كه تا سال بعد يك نهال سرو ديگر كشت كنند. 


    منبع:دکتر کیهانی زاده



    به اشتراک گذاشته شده از تایم لاین ronak n
  • ۱۶:۳۲   ۱۳۹۴/۹/۳۰
    avatar
    ronak n
    پنج ستاره ⋆⋆⋆⋆⋆|13385 |16410 پست

    یلدا مبارک


    شب یلدا رو به همه دوستان زیباکده ای پیشاپیش تبریک میگم




    به اشتراک گذاشته شده از تایم لاین ronak n

  • ۱۳:۴۷   ۱۳۹۴/۱۰/۱
    avatar
    مامان آقا مهدی یار
    کاربر فعال|418 |409 پست
    ای بابا به لطف دولت سفره کارمندا شب یلدا خالی بود.
    هنوز هم از حقوق خبری نیس.
  • leftPublish
  • ۱۴:۵۰   ۱۳۹۴/۱۰/۱
    avatar
    راحله
    کاربر جديد|27 |31 پست
    این ارتباط چله با کریسمس اینروزا موضوع داغ تو تلگرامه
  • برای شرکت در مباحث تبادل نظر باید ابتدا در سایت  ثبت نام  کرده، سپس نام کاربری و کلمه عبور خود را وارد نمایید؛    (Log In) کنید.
موضوع قبل
زیربخش
موضوع بعد
آخرین پست های این تالار
آخرین پست های این بخش
تبلیغات
 
تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ و متعلق به سايت زیباکده بوده و استفاده از مطالب با ذکر و درج لینک منبع بلامانع است.
© Copyright 2024 - zibakade.com
طراحی و تولید : بازارسازان