مرغ ترش شمالی
مواد لازم برای 4 تا 6 نفر:
مرغ: یک عدد، خردشده روغن مایع: 6 قاشق غذاخوری سبزی: 300 گرم، ساطوری پیاز متوسط: یک عدد، ساطوری سیر تازه: یک ساقه، ساطوری (اختیاری) لپه: 120 گرم تخم مرغ: 2 عدد آب نارنج یا آبغوره: نیم پیمانه، 125 میلی لیتر نمک و فلفل: به میزان لازم
روش تهیه:
1- تکه های مرغ را شسته و خشک کنید، سپس کمی نمک روی آنها بپاشید، روغن را در یک قابلمه روی شعله متوسط داغ کنید و هر طرف مرغ ها را حدود 4 دقیقه در آن سرخ کرده، سپس از قابلمه خارج کنید.
2- کمی صبر کنید تا روغن دوباره داغ شود، سپس پیاز را در آن ریخته و 5 دقیقه تفت دهید. سیر و سبزی را اضافه کرده و تفت دادن را 7-8 دقیقه دیگر ادامه دهید.
3- لپه را شسته و با کمی آب 15 دقیقه بپزید، سپس آن را آبکش کرده و به خورش اضافه کنید. مرغ را به قابلمه برگردانده و نیم پیمانه آب جوش به همراه آبغوره اضافه کنید. هنگامی که جوش آمد، شعله را کم کرده و خورش را با در بسته یک ساعت بپزید.
4- نمک و فلفل خورش را اندازه کنید. تخم مرغ ها را در یک کاسه شکسته و هم بزنید تا سفیده و زرده مخلوط شود، سپس آن را به صورت نواری در خورش بریزید. پس از 5 دقیقه که تخم مرغ بست، آن را با یکه یا چلو سرو کنید.
نکات:
1 - سبزی مرغ ترش شامل گشنیز، جعفری، نعناع و کمی شوید یا تره است. در محدوده گیلان و مازندران از خلواش به جای نعناع استفاده می شود. درصدترکیب سبزی ها را برابر گرفته و شوید یا تره را در حد چند ساقه اضافه کنید.
2- تخم مرغ ها را می توانید مانند باقلاقاتق درسته به خورش اضافه کنید.
3- خورش را می توانید بدون تفت دادن و روغن تهیه کنید، در این صورت یک قاشق چای خوری زردچوبه به آن اضافه کرده و ابتدا پیاز و مرغ را نیم ساعت پخته و کف آن را بگیرید، سپس سبزیجات را اضافه کنید.