۱۱:۲۲ ۱۳۹۴/۶/۱

انسان چه وقت به خواص قارچ پى برد؟
به نظر مى رسد كه انسان قبل از تاریخ به خواص قارچ پى برده و آن را به عنوان غذا مصرف كرده است و حتما كشف این ماده غذایى خالى از خطر نبوده و انسانهایى در آن دوران قربانى قارچهاى مسموم شده اند زیرا انواع قارچهاى مسموم هنوز هم وجود دارد و در سراسر جهان گاهى مصرف كنندگان را دچار مسمومیت و مرگ مى كند و اگر ذهن خوانندگان یارى كند همین امسال در روزنامه ها خواندیم كه در آذربایجان ایران عده اى دچار مسمومیت قارچهاى سمى شده و مرده اند!!!
وقتى تاریخ را ورق مى زنیم به زندگى رومیان برمى خوریم كه به قارچ علاقه زیادى داشتند و آن را در صورت اغذیه خود وارد كرده بودند و عقیده داشتند قارچ در اثر رعد و برق آسمان در كوهها و جنگلها پیدا مى شود.از قرون وسطى توانستند قارچ را بكارند و نوعى از قارچ غیر سمى را به نام قارچ پاریسى به عمل آوردند. این نوع قارچ امروز هم به عمل مى آید و كشتزارهاى وسیعى براى كشت این نوع قارچ به وجود آمده است كه تاریك و مرطوب است .
كشاورزان عصر حاضر تعجب مى كنند وقتى مى بینند مكتشفین و جویندگان عصر جدید موفق شده اند به فراوانى قارچ را روى پوست گلابى و سر مارچوبه كشت كنند و آن را افزایش دهند. طبق آزمایشهاى علمى كه به عمل آمده است در آزمایشگاههاى گیاه شناسى توانسته اند با بیست گرم قارچ هر روز چهارصد گرم گوشت قارچ به عمل آورند كه از جهت مزه و طعم و خواص قارچ خوراكى را داشته باشد.
ارزش غذایى قارچ
قارچها از گیاهانى هستند كه به طور استثنایى كلروفیل ندارند و داراى مقدار سرشارى پروتئین هستند كه پروتئین آنها از لحاظ مقدار نزدیك به گوشت است و در نتیجه قارچها سبزى منحصر به فردى از این لحاظ مى باشند كه بیشتر از سبزى به گوشت شباهت دارند. قارچهاى خوردنى سرشار از ویتامین مخصوصا ویتامینهاى B1 و B2 و PP و D میباشند. قارچها داراى چهار تا پنج درصد مواد نشاسته اى هستند. موشها و خوكچه هاى هندى در آزمایشگاه توانسته اند با خوردن قارچ به جاى مواد پروتئین تغذیه كنند و كمترین كمبود از نظر پروتئین در آنها پیدا نشده است . قارچها هیچگونه مواد قندى ندارند و همچنین فاقد چربى هستند و از این جهت داراى ارزش غذایى زیاد هستند. متاءسفانه سللوز گوشت قارچ كه در دم بیشتر از كلاهك آن است غیر قابل هضم است به همین جهت است كه مصرف این ماده غذایى را كه عموى گوشت است براى كسانى كه هضم مشكلى دارند به ندرت تجویز مى كنند. ولى در هر حال براى هر غذا شصت تا صد گرم قارچ را مى توان مصرف كرد بدون این كه عوارض سوء هضم آن ما را ناراحت كند. مقدار مصرف قارچ در هر غذا از صد و پنجاه گرم تا دویست گرم كه تجاوز كرد هضم آن به علت سللوزها مشكل مى شود.
چه كسانى نباید قارچ بخورند؟
مصرف قارچ به علت این كه دیر هضم مى شود براى پیران ، زنان حامله و كسانى كه بچه شیر مى دهند مناسب نیست .
كسانى كه مبتلا به اختلال كلیه هستند باید مثل تمام مواد پروتئینى از مصرف زیاد قارچ خوددارى كنند.
كسانى كه اختلال هاضمه دارند و یا از كبد علیل و رنجورند و یا كولیت روده دارند و یا به ورم مفاصل مبتلا هستند و یا به علت اسیداوریك موجود در خون مبتلا به نقرس شده اند نباید قارچ مصرف كنند.
چه كسانى باید قارچ بخورند؟
كسانى كه دیابت دارند باید قارچ بخورند زیرا قارچ هیچگونه ماده قندى ندارد.
قارچ براى كسانى كه یبوست دارند مفید است زیرا سللوزهاى آن به رفع یبوست آنان كمك مى كند.
اشخاصى كه چاق هستند باید قارچ را با سركه یا آب لیمو بخورند زیرا قارچ هیچگونه ماده چربى ندارد و در نتیجه آنها را چاق نمى كند.
كسانى كه مسلول هستند اگر قارچ بخورند موجب باز شدن اشتهاى آنها مى شود و در نتیجه با اشتها غذا مى خورند و حال عمومى آنها بهبود مى یابد.
چگونه باید قارچ را انتخاب كرد؟
توصیه ما در مورد مصرف قارچ به شما این است كه هیچ وقت قارچى را كه كاملا نمى شناسید مصرف نكنید. وقتى خودتان نمى دانید قارچى را كه پیدا كرده اید سمى یا غیر سمى است از مصرف آن صرفنظر كنید. اگر به خوردن قارچ علاقه دارید بهتر است آن را از فروشنده مطمئنى بخرید و یا از قوطیهاى كنسرو قارچ استفاده كنید.
از انواع قارچها، نوعى از آن كه معروف به آمانیت فالوئید است كشنده و مرگبار است و بقیه اقسام سمى قارچ مسمومیت هاى شدید به بار مى آورد كه اگر زود به پزشك مراجعه نشود موجب هلاكت مى گردد، بنابراین در مورد انتخاب و مصرف قارچ باید احتیاط كامل را رعایت كرد.