خانه
1.55M

درمان بدون دارو

  • ۰۱:۱۸   ۱۳۹۴/۱۰/۲۳
    avatar
    پنج ستاره ⋆⋆⋆⋆⋆|19959 |39378 پست
    #خرما🌴🌴
    در كتب طب سنتى با نام «تمر» نام برده مى‏شود. ميوه درختى است كه به فارسى «درخت خرما» و به عربى «نخل»، به انگليسى Date palm گويند.

    🌴مشخصات‏
    درخت خرما كه ارتفاع آن 20- 10 متر مى‏شود داراى تنه‏اى است استوانه‏اى صاف قايم بدون انشعاب كه آثار برگهاى قديم درخت روى آن به صورت برجستگى‏هايى باقى مى‏ماند. برگهاى آن پرى در قاعده خاردار، دراز به طول 6- 3 متر به رنگ سبز تيره با برگچه‏هاى سخت و خشن و مومى.
    🌴درخت خرما درختى است دو پايه، عده‏اى از درختها نر و عده‏اى از درختها ماده هستند.
    🌴 اگر درخت از كشت دانه حاصل شده باشد گلهاى آن پس از ده‏سالگى ظاهر مى‏شود و درخت شروع به گل دادن مى‏نمايد، ولى اگر درخت از پاجوش حاصل شده باشد (كه معمول اين است) پس از 5- 4 سال شروع به گل دادن مى‏نمايد. در اوايل ظهور، گلها در يك محفظه قهوه‏اى‏رنگ نسج گياهى قرار دارند و پس از اينكه گلهاى ماده با گرده گلهاى نر كه از درخت نر گرفته شده تلقيح شدند، ميوه‏ها بتدريج ظاهر مى‏شوند.

    🌴🌴 از مرحله گل بودن تا خرما شدن زارعين محلى هفت مرحله را نامگذارى‏
    كرده‏اند كه نامهاى مراحل هفت‏گانه ميوه شدن خرما عبارت‏اند از:

    1. طلع: كه بهار خرما مى‏باشد. گرده بهار نر را «گشن» گويند و آن را تارونه نيز مى‏گويند. در شيراز معمول است عرق تارونه از طلع تهيه و در بازار عرضه مى‏شود.
    2. بلح: گلهاى ماده تلقيح‏شده را گويند.
    3. خلال: غوره خرما كه هنوز سبز است و شيرين نشده است.
    4. بسر: غوره خرما كه زرد شده باشد.
    5. قسب: كه به فارسى «خرماى سنگ‏اشكن» و شيرازى‏ها به آن «قسبك» گويند.
    6. رطب: خرماى رسيده تازه است كه رطوبت آن زياد است.
    7. تمر: خرماى رنگ‏گرفته رسيده و آماده براى چيدن است كه كمى خشك‏تر از رطب مى‏باشد، هريك از مراحل فوق خواص درمانى نسبتا متفاوتى دارند كه به علت عدم دسترسى همگان به آنها از نظر احتراز از تطويل كلام فقط به ذكر مرحله هفتم يعنى تمر پرداخته مى‏شود.

    🌴ميوه رسيده خرما يا تمر بسته به نوع آن به رنگهاى قهوه‏اى روشن، قهوه‏اى، قهوه‏اى تيره مايل به سياه مى‏باشد و گوشتى شيرين داراى يك هسته دراز به طول 3- 1 سانتى‏متر و قطر 5- 2 ميلى‏متر است كه به صورت خوشه‏هاى بزرگ ظاهر مى‏شود. در بعضى ارقام، هسته به قدرى كوچك است كه تقريبا ديده نمى‏شود. تكثير خرما از طريق كاشت پاجوشهاى آن است كه از پاى درخت گرفته مى‏شود. اين پاجوشها كه 15- 10 كيلوگرم وزن دارند در بهار به فاصله 8- 7 متر از هر طرف در محل اصلى كاشته مى‏شوند و براى هر سه پايه نر معمولا يك پايه ماده مى‏گذارند و مى‏كارند.
    🌴خرما بومى مناطق گرمسير افريقا و عربستان است و در ساير مناطق گرم جهان نيز كاشته مى‏شود. در ايران در تمام مناطق گرمسير كشور از جمله در قصر شيرين، مناطق مختلف خوزستان، كرمان، فارس، بلوچستان و نواحى مركزى كاشته مى‏شود.

    🌴خواص- كاربرد🌴
    خرما از نظر طبيعت طبق نظر حكماى طب سنتى گرم و كمى خشك و بعضى آن را گرم و كمى تر مى‏دانند.
    در مورد خواص آن معتقدند كه خرما از ميوه‏هاى سينه‏اى است (خرما، انجير، عناب و مويز) و از جوشانده 50 گرم آن در 1000 گرم آب پس از صاف شدن شربت بسيار مؤثرى براى رفع خشونت و نرم كردن سينه به دست مى‏آيد.
    براى فلج، لقوه، تقويت كليه، درد كمر، نرم كردن مفاصل و براى سينه اشخاص سردمزاج خوب است.
    خوردن دم‏كرده خرما با شنبليله براى تبهاى بلغمى و خرد كردن سنگ مثانه مفيد است.
    اگر خيس‏كرده آن در شير تازه كه كمى دارچين در آن ريخته شده باشد بخورند و پس از آن هم باز كمى شير بياشامند براى تقويت نيروى جنسى مؤثر است.

    ⭕️از نظر هضم ثقيل و بطئى الهضم است و براى گرم‏مزاجان خوب نيست. خرما معمولا براى ساكنين مناطق غير خرماخيز مناسب نيست.
    ⭕️خرما موجب گرفتگى كبد، طحال، اختلال در اخلاط، سردرد، درد دندان و زخم در دهان مى‏شود.
    براى رفع اين عوارض مى‏توان آب انار، سكنجبين و بادام بى‏پوست خورد و بعد از خوردن خرما در اين‏گونه اقليمهاى غير خرماخيز بايد دهان را با آب نيم‏گرم كه سماق در آن خيسانده باشند و يا با سركه شست و سرانجام ممكن است با جويدن طرخون كه مدتى در دهان نگهداشته شود، از بروز اين عوارض جلوگيرى كرد.

    🌴هسته خرما گرم و خشك است و خيلى قابض. خوردن دم‏كرده آن براى خرد كردن سنگ مثانه و ساييده آن براى بند آوردن اسهال و گرد سوخته آن براى زخمهاى بدخيم نافع است.
    🌴در هند از صمغ درخت خرما براى رفع اسهال و معالجه بيمارى‏هاى مجارى تناسلى و ادرار استفاده مى‏شود و از ميوه خرماى بى‏هسته براى نرم كردن سينه، و به عنوان ملين، براى آسم و ناراحتى‏هاى سينه و رفع سرفه مصرف مى‏نمايند، همچنين در موارد تب و سوزاك كاربرد دارد، ضمنا براى افزايش نيروى جنسى مى‏خورند.

    📚منبع برگرفته از👇👇
    #معارف_گياهى‏ (میرحیدر) ج2، ص 118

    برای مشاهده مطالب طب سنتي ایرانی در تلگرام، لینک زیر را لمس وانتخاب کنید:

  • leftPublish
  • برای شرکت در مباحث تبادل نظر باید ابتدا در سایت  ثبت نام  کرده، سپس نام کاربری و کلمه عبور خود را وارد نمایید؛    (Log In) کنید.
موضوع قبل
زیربخش
موضوع بعد
آخرین پست های این تالار
آخرین پست های این بخش
تبلیغات
 
تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ و متعلق به سايت زیباکده بوده و استفاده از مطالب با ذکر و درج لینک منبع بلامانع است.
© Copyright 2025 - zibakade.com
طراحی و تولید : بازارسازان