۱۴:۴۸ ۱۳۹۴/۱۰/۲۳

کاسنی، داروی بی نظیر بیماریهای کبدی
ابن سینا کاسنى را به نام هندبا در قانون ضبط کرده و به قدرى به آن اهمیت مى داده که رساله جداگانه اى درباره آن تألیف کرده است، همچنین حکیم میر محمد مؤمن در کتاب تحفة المؤمنین مى نویسد:
«هندبا به فارسى کاسنى گویند و آن بستانى و برّى مى باشد.»
توضیح آنکه بستانى آن است که در باغ ها کشت مى کنند و برّى آن است که در بیابان ها به طور خودرو مى روید. امروز هم اروپاییان کاسنى را در باغ ها کشت کرده و از نوع برّى آن نیز که کاسنى وحشى مى گویند، استفاده مى کنند.
در کتاب تحفه، خواصى بیشتر از آنچه اروپاییان، امروزه در کتاب هاى خود درباره خواص کاسنى مى نویسند، شرح داده شده است، ولى ما همان خواص مهمى را که مبدأ تحقیقات دانشمندان اروپا قرار گرفته است و از کتب قدیم گرفته اند، از کتاب تحفه نقل مى کنیم و در داخل پرانتز توضیحاتى از خود به آن اضافه مى کنیم.
«کاسنى مفتح سدد [باز کننده انسدادهاى مجارى داخل احشاى شکم، مخصوصا کبد، کلیه و طحال] و مقوى جگر و رافع سده آن [جگر چون اهمیت بیشترى داشته آن را مخصوصا قید کرده است] و منقى [پاک کننده] مجارى بول و گرده و آب برگ او با آب رازیانه بهترین ادویه یرقان سددى است [یرقانى است که از انسداد مجارى صفراوى پیدا مى شود]؛ مقوى معده، محرک اشتها و مدر بول و جهت تصفیه خون و درد مفاصل و استسقا نافع است ...
و بسیارى خواص دیگر که در برگ، ریشه و تخم کاسنى ذکر کرده است و ما از نقل آن ها صرف نظر مى کنیم.
⭕️قدما کاسنى را یکى از بهترین و مؤثرترین داروها براى تصفیه خون مى دانستند که خون غلیظ و کثیف را صاف و طبیعى مى کند.
* خون کثیف: بر اثر اختلالات کبدى، خون داراى فضولاتى شده و در نتیجه، غلیظ تر و لزج تر از خون طبیعى میشود، همین غلظت را قدما کثافت مىگفتند.
* کثیف: ستبر و غلیظ و تیره، ضد لطیف