۱۵:۰۲ ۱۳۹۴/۱۰/۲۳

خواص و معجزه شلغم
شلجم
شلجم «معرب شلغم» گرم و نرم است اندر درجهى اوّل، آماسهايى كه از سردى بود
بگشايد و آبش خصر « تألم اطراف بدن از سرما» را ساكن كند، و آماسى كه بر اطراف بود از سردى، و او را پخته بايد خورد، و هيچچيز كه از جنس اويست از نبات غذاش از غذاى او بيش نيست، ليكن آن خلطى كه از وى خيزد غليظ و نفّاخ بود، و اندر باه بيفزايد، و طبيعت نرم گرداند، و ادرار البول آرد، و جرمش اندر منى زيادت كند و آبش ادرار بول كند.
الأبنية عن حقائق #الأدوية (روضة الأنس و منفعة النفس)، متن، ص: 199
شلغم يكي از بقولات بسيار مقوي و مغذي است كه به سبب دارا بودن 10 درصد مواد قندي و سرشار بودن از املاح مفيدي مانند كلسيم منيزيم، جزو مواد غذايي بسيار با ارزش به حساب مي آيد.
شلغم يكي از پاك كنندگان و سازندگان خون بوده و چنانچه گفته شد املاح كلسيم و منيزيم موجود در آن موجب جلوگيري از ابتلا به بيماري هاي خطيري مانند سرطان مي گردد.
همچنين شوره محتوي در آن باعث تصويه خون و دفع بدن در برابر بيماري هاي عفوني مي شود. پتاسيم موجود در شلغم چربي را خنثي كرده و ارسنيك آن را در تشكيل گويجهاي سفيد و قرمز دخالت مستقيم دارد.
از طرف ديگر فسفر محتوي در شلغم موجب تقويت سلولهاي عبي مي شود.
بايد دانست كه لازم است از برگ شلغم خواه به صورت پخته و يا خام در سوپ يا سالاد يا خوراك هاي ديگر استفاده شود. علاوه بر آنكه در برگ شلغم مقدار زيادي كلسيم وجود دارد اين گياه حاوي مقادير زيادي آهن و مس هم مي باشد. كه موجب ازدياد خون و بخصوص هموگلوبين خون مي گردد. به هر اندازه رنگ شلغم تيره تر باشد يد بيشتري در آن وجود دارد همچنين است ويتامين آ، ب و ث كه در برگ و ويتامين ب و ث محتوي در ريشه آن به خوبي مدلل مي سازد كه نقش موثر و مهمي در حفظ تعادل عصبي و بخصوص در تعادل تغذيه ايفا مي كند.
عصاره شلغم حمل و دفع سنگ كليوي را به سبب خاصيت حل كنندگي كه بر روي اسيد اوريك دارد تسهيل مي كند.
شلغم اثر مفيد و مؤثري در درمان بيماري هاي دستگاه تنفسي دارد. براي اين منظور از آش يا سوپ شلغم استفاده مي شود. همچنين مي توان عصاره ان را به دست آورد. براي اين كار شلغم را با وزن مساوي شكر سرخ در كمي آب پخته و به ملايمت حرارت مي دهند.
در موارد دمل، كورك و هر نوع كانون التهابي يا تورمي يا چركي از ضماد شلغم پخته استفاده نموده و بر روي موضع بگذاريد.
ترب سياه نيز كليه خواص شلغم را دارا بوده و حتي در بعضي مواقع غني تر مي باشد. بهتر آن است كه ترب سياه و شلغم خام را رنده كرده و به صورت خام ميل كنيد تا از خواص آنها به طور كامل بهره گيريد. مي توان از اين دو همراه با ساير سبزيها نيز به صورت سالاد استفاده نمود