۰۹:۰۰ ۱۳۹۳/۴/۸
نکات جالبی درباره زمان وجود دارد که شاید تا به حال به آن فکر نکرده باشید. مثلا آیا زلزله میتواند طول روز را کم یا زیاد کند؟ یا از چه زمانی یک ساعت به تابستان اضافه شد و این نظر چه کسی بود؟ در این نوشته علاوه بر پاسخ این سؤالانت به نکات جالب دیگری نیز دربارهی زمان اشاره خواهد شد.
مبتکر جلو و عقب کشیدن ساعت
اگر از جلو و عقبرفتن ساعت در دو شش ماههی سال راضی هستید بد نیست بدانید که این اتفاق را مدیون بنجامین فرانکلین هستید. فرانکلین در نامهای به روزنامهای فرانسوی پیشنهاد داد تا ساعتها در تابستان یک ساعت جلو کشیده شوند تا از روشنایی روز حداکثر استفاده بشود و در مصرف شمع که بسیار هم گران بود، صرفهجویی شود. جالب است که بدانید اصلا معلوم نیست این پیشنهاد او جدی بوده یا شوخیای بیش نبوده است.
پلانک چیست؟
0,000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 05 ثانیه. این عدد کوچکترین واحد زمانیای است که به کمک آن مهمترین قوانین فیزیک قابل اجرا هستند. این واحد زمانی به زمان پلانک معروف است.
سرعت درک خانمها
ظاهرا خانمها در مقایسه با آقایان به زمان بیشتری نیاز دارند تا یک لطیفه را بفهمند. این مطلب یافتهی جدید دانشمندان دانشگاه استنفورد است. آنها افراد مورد آزمایش را وقتی در حال دیدن کارتون بودند، تحت اسکن مغزی قرار دادند تا فعالیتهای مغزیشان را بررسی کنند. از جمله این فعالیتهای مغزی مدت زمانی بود که افراد مورد آزمایش برای فهمیدن یک جوک یا لطیفه نیاز داشتند.
ساعت رسمی از کجا شکل گرفت
تنها پس از بسط و توسعه شبکهی ریلی بود که کشورها توانستند به ساعتی استاندارد دست پیدا کنند. پیش از آن مثلا در انگلیس، هر جماعتی ساعت محلی خودش را داشت که آن را به کمک ساعت آفتابی تنظیم میکرد.
اما چون هر روستایی در منطقه زمانی خاص خود قرار دارد و به همین خاطر از ساعت معیار انحراف پیدا میکند، تنظیم ساعت رسیدن قطارها به ایستگاه و حرکت از آن به کاری سخت و دردسرساز تبدیل شده بود.
اتفاق جالب در زلزله شیلی
زلزله شیلی در 27 فوریه سال 2010، 1,26 میلینیوم ثانیه از طول روز کاست. این زلزله در منطقه مائوله، 8 میلیارد دلار خسارت بر روی دست بیمه ها گذاشت و مجموع زیان آن بالغ بر 30 میلیارد دلار شد. در این زلزله که خوشبختانه در منطقه ای کم سکونت رخ داد 521 نفر کشته شدند و قدرت آن را 8.8 ریشتر اعلام کرده اند.
منبع : باشگاه خبرنگاران جوان