۱۲:۰۶ ۱۳۹۴/۵/۳۱

سیب زمینی گیاه بومی آمریكای جنوبی است و هنوز هم بصورت وحشی در شیلی و آرژانتین می رویددر قرن شانزدهم بوسیله اسپانیولی ها به اروپا برده شد و اكنون در اروپا و آمریكا از نظر مصرف اولین سبزی است . سیب زمینی درتمام طول سال وجود دارد . سیب زمینی بدلیل داشتن مقدار سرشاری ویتامین C ضد بیماری اسكوربیت است و كشورهائیكه از این گیاه استفاده می كردند هیچگاه مردم آنجا به این بیماری دچار نمی شدند . ساقه هوایی سیب زمینی دارای بریدگیهایی مركب از 7 تا 12 برگچه اصلی است و در فواصل این برگچه نیز برگچه هایی كوچكتر وجود دارد . انواع مختلف سیب زمینی بر حسب رنگ گل و پوست غده های زیر زمینی آن تقسیم بندی می شود . در روی پوست سیب زمینی سوراخهای كوچكی وجود دارد كه دارای جوانه است و این جوانه ها ست كه منشاء گیاه تازه است .
تركیبات شیمیایی:
سیب زمینی دارای اسیدهای آلی مانند اسید سولانئیك ، اسید نپتوتانیك و ساید فولیك می باشد . در صد گرم سیب زمینی خام مواد زیر موجود است :
آب 75 گرم
انرژی 60 كالری
پروتئین 1/8 گرم
چربی 0/1 گرم
مواد نشاسته ای 18 گرم
سلولز 1/5 میلی گرم
كلسیم 6 میلی گرم
فسفر 50 میلی گرم
پتاسیم 500 میلی گرم
آهن 0/6 میلی گرم
سدیم 4 میلی گرم
ویتامین آ 10 واحد
ویتامین ب 1 0/1 میلی گرم
ویتامین ب 2 0/35 میلی گرم
ویتامین ب 3 1 میلی گرم
ویتامین ث 15 میلی گرم
سیب زمینی نارس و همچنین برگ ، گل و میوه سیب زمینی دارای كمی آلكالوئید سمی بنام سولانین است بنابراین باید از مصرف سیب زمینی نارس و نیز برگ و گل و میوه سیب زمینی خودداری كرد .
خواص داروئی:
1) برگ و میوه سیب زمینی بعلت داشتن سولانین مخدر و آرام بخش است ولی بعلت سمی نبودن نباید مورد مصرف داخلی قرار گیرد و باید فقط بعنوان ضماد و استعمال خارجی استفاده شود .
2) سیب زمینی بعلت داشتن ویتامین C زیاد برای مقابله با بیماری اسكوربیت بكار می رود .
3) برای تسكین سوختگی ها ، سیب زمینی خام را رنده كرده وبه عنوان ضماد روی قسمت سوختگی بگذارید و هر چند دقیقه آنرا عوض كنید و ضماد تازه روی آن قرار دهید .
4) سیب زمینی دارای آنزیم مهار كننده می باشد بنابراین ضد سرطان وضد ویروس است مخصوصا سیب زمینی در این مورد از شیر یا سویا قوی تر است .
5) پوست سیب زمینی مانند پوست میوه ها و سبزیجات دارای ماده آنتی اكسیدان است بنابراین از پیر شدن سلولها و نیز از بوجود آمدن سلولهای سرطانی جلوگیری می كند .
6) سیب زمینی بهترین دارو برای آنهایی است كه بدنشان اسیدی است و اینگونه اشخاص باید سیب زمینی را با پوست و با بخار پخته و بخورند زیرا سیب زمینی آب پز و سرخ شده برعكس سیب زمینی با بخار پخته شده تولید اسید در بدن می كند .
7) سیب زمینی داروی خوبی برای از بین بردن تورم است . برای این منظور سیب زمینی را طبقه طبقه كرده و در سوپ بیاندازید و بگذارید تقریبا نیم پز شده و سپس آنرابخورید .
8) سیب زمینی بعلت دارا بودن پتاسیم زیاد تمیز كننده كبد نیز می باشد .
9) سیب زمینی بدن را جوان می كند .
10) سیب زمینی داروی بیماریهای قلب نیز می باشد .
11) سیب زمینی قرمز درمان كننده بواسیر خونی و دردناك می باشد . برای این منظور سیب زمینی را بطور باریك بریده و بصورت شیاف درآورید و روی آن كمی روغن ویتامین E و یا وازلین مالیده و پس از قضای حاجت بداخل معقد بگذارید . این عمل را اگر چند روز ادامه دهید بواسیر برطرف می شود .
12)برای درمان اسهال سوپ سیب زمینی را با شیر بپزید و آنرا میل كنید . اسهال سریع متوقف می شود .
طرز استفاده:
برای استفاده از سیب زمینی اگر آنرا تكه می كنید باید فورا از آن استفاده كنید زیرا خیلی زود اكسیده می شود و خواص خود را از دست می دهد . سیب زمینی را همیشه باید با بخار و یا در فر بپزید و یا خام آنرا میل كنید زیرا خواص آن دست نخورده باقی می ماند . سیب زمینی سرخ شده غیر از اینكه خاصیتی ندارد بلكه برای بدن مضر هم است زیرا سرخ كردن سیب زمینی با روغن آنرا ثقیل الهضم می سازد و باعث بیماریهای مختلفه می شود .
مضرات :
سیب زمینی برای اشخاصی كه مبتلا به قند هستند مضر است زیرا بعلت داشتن نشاسته قند خون را بالا می برد و اینگونه اشخاص اگر بخواهند از فوائد سیب زمینی استفاده كنند باید آنرا تحت نظر پزشك یا متخصص تغذیه مصرف كنند ویا از مصرف آن خودداری كنند .