۱۲:۱۲ ۱۳۹۴/۵/۳۱

زرشك درختچه ای است دارای ساقه ای خاردار كه ارتفاع آن تا 4 متر نیز میرسد . چوب این درخت قهو ه ای ، قرمز و یا زردرنگ می باشد . برگهای آن بیضی شكل با دندانه های اره ای و گلهای آنخوشه ای و زردرنگ است ا
شاخه های زرشك تیغ زیادی درد . میوه زرشك قرمز رنگ ، گوشتی بیضوی شكل و دارای طعمی ترش است
قسمت مورد استفاده این گیاه ریشه ، پوست رشه و ساقه ، برگ گل و میوه آن است .
خواص طبی زرشك :
زرشك از نظر طب قدیم ایران سرد و خشك است میوه زرشك خواص زیر را دارد:
1)قابض است
2)تقویت كننده قلب و كبد است
3)بواسیر خونی را درمان می كند
4)خونریزی را برطرف می كند
5)برای برطرف كردن بیماریهای كبدی مفید است
6)صفرا بر است
7)دم كرده زرشك را برای برطرف كردن ناراحتی های دهان غرغره كنید .
خواص ریشه و پوست ساقه :
1)صفرا بر و مسهل است
2)كبد را پاك و تقویت می كند
3)اعمال دستگاه گوارش را منظم می كند
4)سوء هاضمه را از بین می برد
5)بی اشتهایی را برطرف می كند
6)برای رفع یبوست مفید است
7)در درمان یرقان و زردی موثر است
8)نقرس و رماتیسم را برطرف می كند
9)خانم هائیكه بین دو عادت ماهیانه خونریزی دارند باید برای برطرف كردن آن از ریشه و ساقه زرشك استفاده كنند .
10)آنهائیكه مبتلا به ورم طحال هستند می توانند برای معالجه از این گیاه كمك بگیرند .
11)واریس را درمان می كند .
12)برای معالجه بواسیر نافع است .
13)برای برطرف كردن سوزش ادرار مفید است .
14)فشار خون را پائین می آورد
15)برای شست شوی چشم می توانید از جوشانده ریشه و ساقه و زرشك استفاده كنید .
خواص برگ زرشك :
1-آب آوردگی بدن را برطرف می كند .
2-اسهال های مزمن را درمان می كند .
3-برگ زرشك دارای مقدار زیادی ویتامین C می باشد بنابراین در درمان بیماری اسكوربوت اثر مفید دارد .
4-جویدن برگ زرشك باعث محك شدن لثه و دندان می شود .
5-درموقع آنژین و گلو درد ، دم كرده برگ زرشك را غرغره كنید .
طرز استفاده :
جوشانده زرشك : مقدار 20-10 گرم پوست ریشه یا ساقه و یا میوه زرشك را در یك لیتر آب ریخته و آنرا بجوش بیاورید سپس آنرا از روی اجاق برداشته بگذارید برای مدت 10 دقیقه بماند . این جوشانده را صاف كرده و با شكر یا عسل شیرین كنید . مقدار مصرف روزانه آن سه فنجان در فاصله بین غذاهاست .
تنطور زرشك : این تنطور را می توانید از فروشگاههای گیاهان دارویی و یا برخی از داروخانه ها خریداری كنید . مقدار مصرف آن 20-10 قطره سه بار در روز می باشد .
دم كرده زرشك : مقدار 40 گرم زرشك را در یك لیتر آب جوش ریخته و بگذارید مدت 10 دقیقه بماند سپس آنرا با شكر یا عسل مخلوط كنید . مقدار مصرف آن سه فنجان در روز و در فاصله بین غذاهاست .
مضرات :
مصرف مقدار زیاد زرشك و یا ساقه و برگ آن برای زنان حامله مناسب نیست زیرا رحم را تحریك می كند و ممكن است باعث سقط جنین شود.