۱۲:۱۳ ۱۳۹۴/۵/۳۱

جو گیاهی است علفی و یكساله كه ارتفاع آن بسته به انواع مختلف آن تا یك متر می رسد . برگهای آن متناوب و باریك و دراز و به رنگ سبز تیره می باشد . جو از نظر كاشت به دو دسته تقسیم می شود : جو بهاره و جو پائیزه . جو بهاره در بهار كشت می شود و احتیاج به سرمای زمستان ندارد و قبل از زمستان دانه می دهد در حالیكه جو پائیزه در پائیز كشت می شود و محتاج سرمای زمستان است .
تركیبات شیمیایی:
در صد گرم جو مواد زیر موجود است :
آب 11 گرم
پروتئین 8گرم
مواد نشاسته ای 78 گرم
كلسیم 16 میلی گرم
فسفر 189 میلی گرم
آهن 2 میلی گرم
سدیم 3 میلی گرم
پتاسیم 160 میلی گرم
ویتامین ب 1 0/12 میلی گرم
ویتامین ب 2 0/05 میلی گرم
ویتامین ب 3 3 میلی گرم
ضمنا جو دارای مقدار بسیار كمی آرسنیك می باشد .
خواص داروئی:
جو معمولا به سه صورت در بازار عرضه می شود
1) جو پوست نكنده كه هنوز سبوس آن جدا نشده
2)جو پوست كنده كه پوست آن گرفته شده است
3)جو سفید كه پوست و سبوس آن گرفته شده است و بنام جو مرواریدی معروف است .
جو از نظر طب قدیم ایران سرد و خشك است
مواد مقوی آن كمتر از گندم بوده ولی قابض و خشك كننده است .
1)غذایی بسیار مقوی برای افراد ضعیف است .
2)خاصیت نرم كننده دارد .
3)در قدیم از جو برای سقط جنین استفاده می كردند .
4)برای نقرس مفید است .
5)جوشانده جو داروی خوبی برای مبتلایان به تب و كم خونی و سوء هاضمه است .
6)ماء الشعیر برای درمان سل ،زخم های ریوی و سردرد گرم مفید است .
7)ماء الشعیر خون ساز است و زود هضم می شود.
8)ماء الشعیر با خشخاش كوبیده برای سردرد مفید است .
9)برای درمان نقرس پماد جو را با آب بر روی قسمت های دردناك بگذارید .
10) جو را با شكر مخلوط كرده غذای خوبی برای اطفال است .
11)بیسكوبیت جو بهترین دارو برای درمان یبوست است و حتی نفخ و شكم درد را از بین می برد.
12)سرد مزاجان باید جو را با شكر بخورند.
13)كشك الشعیر برای مزاج های گرم و اسهال های صفراوی مفید است .
14)برای برطرف كردن گلو درد و ورم گلو كشك الشعیر را قرقره كنید .
15)برای پائین آوردن كلسترول از جو استفاده كنید .
16)جو چون دارای پروتئاز می باشد بنابراین از سرطان جلوگیری می كند .
طرز استفاده:
سمنو یا مالت جو : جو را می توان مانند دیگر غلات خیس كرده و در حرارت معتدل نگاهداری كنید تا جوانه بزند و هنگامیكه جوانه به حد معینی رسید از آن مالت نگهداری كنید . مالت جو دارای ویتامین C است .
ماء الشعیر : جو پوست كنده و جو پوست نكنده را خوب می شویند سپس آن را در آب جوش ریخته و چند دقیقه می جوشانند و آنقدر آنرا می پزند تا دانه های جو كاملا باز شود و بعد آنرا با پارچه بدون اینكه له شود صاف می كنند و می گذارند تا سرد شود و از آن استفاده می كنند .
كشك الشعیر : جو پوست كنده را با آب مخلوط كرده و آنرا آنقدر می جوشانند تا كاملا باز شود سپس آنرا له می كنند و صاف می كنند كه خود جو نیز داخل آب شود كشك الشعیر شبیه آَش جو می باشد .
عصاره مالت جو : از جوشاندن مالت جو در آب و غلیظ كردن مایع حاصل در خلاء عصاره مالت جو بدست می آید كه دارای مقدار 60 درصد مالتوز ، 10 درصد ساكاروز ، 20 درصد دكسترین و مقدری مواد معدنی و ویتامین های B1 و B2 است.