۰۰:۵۲ ۱۳۹۴/۱۰/۱۸

بسم الله الرحمن الرحیم
طرزتهیه انواع سویق
**مقدمه: امام صادق (علیه السلام) میفرمایند: «السويق ينبت اللحم ويشد العظم» یعنی «سویق باعث رویش گوشت و تقویت استخوان میشود.» وقتی تنها کلمه سویق ذکر شود یعنی سویق گندم و جو، و برای دیگر انواع سویق قید آن هم ذکر میشود. یکی از علل شیوع مشکلات استخوانی و ضعف، غفلت مردم از سویق است. در روایات استفاده از سویق بسیار سفارش شده درباره سویق آمده: «انما عمل بالوحی» یعنی «(سویق) به سفارش وحی درست شده.»(المحاسن،احمدبن محمدبن خالدالبرقی،ج2،ص488)
** سویق به دو روش ساخته میشود در روش شیعیان ابتدا سبوس گندم و جو را جدا کرده و جداگانه آرد میکنیم سپس به نسبت مساوی (وزنی) آرد گندم و جو را با آرد سبوس گندم و جو مخلوط کرده و آرامآرام حرارت میدهیم تا آماده شود ولی اهل سنت گندم و جو را ابتدا تفت میدهند سپس آرد میکنند. از آنجا که سبوس کمتر نیاز به حرارت دارد و زود میسوزد بهتر است جدا تفت داده شود
**نکته دیگر اینکه سبوس از مواد سلولزی است که جذب بدن نمیشود و شاید آرد کردن و تفت دادن آن باعث شود که بدن بتواند از آن استفاده کند.
**مقدار مصرف برای بزرگسالان دو کف (دو یا سه قاشق غذاخوری) صبح ناشتا میباشد. وکودکان نصف قاشق غذا خوری.
**تهیه سویق جو وگندم وبرنج:آردوسبوس راجداگانه بدون روغن تفت دهید وبعدمخلوط کنید.
**سویق عدس: مقداری عدس راآسیاب نمودوبدون روغن تفت دهیدوباکمی شکر(شکرنیشکر نه چغندروسفید) مخلوط کنید.
**سویق نخود:نخودراآسیاب وبدون روغن تفت دهید.
**سویق سنجد:مقداری سنجد باهسته وپوست آسیاب کنیدوبدون روغن تفت دهید.
**سویق سیب:سیب راپوست کند وپاک کنیدوخشکونمود وآسیاب کنیدوبدون روغن تفت دهید.
**سویق کامل:تمام سویق های نام برده رامخلوط کنید.
**سویق کودک:تمام سویق های نام برده رامخلوط کنیدوکمی شکر(نیشکرنه چغندر که همام شکرسفید است) رابه آن اضافه کنید.
**دلیل اضافه کردن شکر??
**امام صادق علیه السلام:به کودک سویق باشکربدهید ،زیراگوشت رامی رویاند واستخوان راتقویت می کند(البته برای مردان سویق همراه شکرخوب نیست زیرامرد راسرد مزاج می کند ازلحاظ جنسی.(قرب الاسناد أبی العباس عبدالله بن جعفرالحمیری،ص44،ح143).
تذکر:برای کسانی که باراول تهیه سویق راتجربه می کنند به احتمال اینکه نتوانند سویق راخوب درست کنند مقدارکمی ازمواداولیه رابرای تهیه سویق اختصاص بدهند تاخدای ناکرده اسراف هم نباشد.