۰۵:۵۵ ۱۳۹۴/۱۰/۱۹

پای مرغ بخوریم یا نخوریم⁉️
@tebeirani
شاید شما هم که از درد زانو یا سایر استخوانهای بدنتان رنج میبرید، این توصیه عامیانه را شنیده باشید که پای مرغ بخورید. اگر باز هم قصد دارید این روند را ادامه دهید تا شاید غضروف از دست رفتهتان بازسازی شود، به شما توصیه میکنیم دست نگه دارید چراکه به گفته کارشناسان مصرف پای مرغ برای عدهای از افراد میتواند مفید باشد و برعکس برای عدهای دیگر ضرر دارد.
دو متخصص تغذیه درمورد فواید و مضرات مصرف پای مرغ توضیح میدهند. دکتر کوروش جعفریان، متخصص تغذیه میگوید خوردن پای مرغ، ضرر یا فایده چندانی به شما نمیرساند اما دکتر محمدرضا وفا، یکی از مخالفان مصرف آن است.
🐔 اگر میخواهید کمتر خرج کنید…
دکتر کوروش جعفریان، متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران معتقد است: پنجه مرغ در کشور ما مصرف زیادی ندارد اما این عضو از بدن مرغ درحال حاضر در کشورهای آسیای جنوب شرقی همچون چین و هند طرفداران زیادی داشته و مصرف بالایی دارد. در میان مردم اروپا نیز مصرف آن در حال بالا رفتن است. البته درخصوص تأثیرات درمانی پای مرغ مطالعاتی انجام شده است. این تحقیقات نشاندهنده آن است که پنجه مرغ منبع خوبی از یک سری املاح و پروتئینهاست و جدا از بحث تغذیهای ازنظر اقتصادی نیز پاسخگوی بخشی از مردم جامعه است که قدرت خرید گوشت را ندارند با این وجود میزان مصرف پای مرغ چشمگیر نیست.
🐔همه اینها حرف است
وی در گفتوگو با سیبسبز اضافه میکند: «فکر میکنید مصرف ۱۰۰ گرم پنجه مرغ تا چه میزان میتواند کلسیم موردنیاز بدنتان را تأمین کند؟ تنها ۶ درصد که آن هم رقم چشمگیری نیست. درمورد آهن هم همینطور است و پنجه مرغ تنها بین ۵ تا ۶ درصد از آهن بدن را فراهم میکند. درمورد ویتامین Aو D هم باز روال به همین شکل است و روی پنجه مرغ به عنوان یک ماده مغذی تأمین کننده ویتامینها نمیتوان حسابی باز کرد. عدهای تصور میکنند با مصرف آن میتوانند ویتامینD موردنیازشان را تأمین و جلوی پوکی استخوانشان را بگیرند.
در پاسخ باید بگوییم اینطور نیست. از سوی دیگر عدهای از متخصصان تغذیه بر این باورند که با مصرف گلوکزامین و کندرایتین از بروز آرتروز در مفاصل و غضروفهای بدن جلوگیری میشود و با خوردن پنجه مرغ این مشکل به وجود نمیآید. چرا؟ چون پنجه مرغ حاوی کلاژن است.
هرچند این قضیه تأیید شده نیست اما میتواند کمککننده باشد یا در مثال دیگر ادعاهای جالب دیگری مطرح و گفته شده که پنجه مرغ در درمان راشیتیسم، پیشگیری و درمان صدای مفاصل درحال فرسایش، ترمیم شکستگی استخوان، بهبود کمردرد یا دیسک کمر، جلوگیری از پوسیدگی مفاصل و غضروفها، درمان سرماخوردگی شدید و ضعف بدن موثر است.
تمام اینها درحد ادعاست و درمورد آنها بسیار افراطی اظهارنظر شده است و چون خاصیت درمانی پنجه مرغ اثبات شده نیست بنابراین نمیتوانیم با قطعیت بگوییم اگر غضروف پای کسی مشکل داشت یا مبتلا به کمردرد بود یا مفاصلش درحال پوسیدن بود، با خوردن این عضو از بدن مرغ میتواند آن را درمان کند، هرگاه مطالعه جامع، کامل و اثبات شدهای در اینباره انجام شد و گفتند که ۱۰ یا ۲۰ مقاله در اینباره چاپ شده است، آنگاه میتوانیم بگوییم پنجه مرغ تا چه حد مفید است.»
🐔چه کسانی بخورند
با اینکه هیچ مطالعهای درخصوص تأثیرات درمانی، فواید و مضرات پنجه مرغ انجام نشده است اما میتوانیم بگوییم که چون کلسترول آن درحد مطلوب است و ازنظر ترکیبات چربی درحد بالایی قرار ندارد، دو دسته از افراد جامعه، یعنی بچههای درحال رشد و افرادی که از سلامت جسمانی کامل برخوردارند، میتوانند پنجه مرغ مصرف کنند.
🐔برای شما ممنوع است اگر…
دکتر جعفریان توصیه میکند: بهتر است بیماران قلبی و عروقی که کلسترول خونشان بالاست در مصرف پنجه مرغ احتیاط به خرج دهند. البته ممکن است سؤال عدهای این باشد که اگر کسی مشکل قلبی داشت، در هفته چند بار میتواند پنجه مرغ مصرف کند؟
پاسخ ما این است که چون شرایط بیماران قلبی با یکدیگر متفاوت است بنابراین نمیتوان توصیهای برای مصرف متعادل پنجه مرغ به افراد داشته باشیم. اما بهتر است که در مصرف آن افراط و تفریط نکنند تا دچار مشکل نشوند.
هرچند هنوز بحث درمورد فواید و مضرات احتمالی مصرف پنجه مرغ در میان کارشناسان وجود دارد و عدهای مصرف آن را توصیه و عدهای دیگر نفی میکنند و از طرف دیگر جذابیت کمی برای ایرانیان دارد اما بد نیست بدانید همین استان اردبیل در کشور خودمان یکی از مهمترین صادرکنندههای پنجه مرغ به کشورهای آسیای جنوبشرقی محسوب میشود و صادرات آن برای کشور ابتدا اشتغالزایی و سپس ارزآوری را همراه داشته است.
پنجه مرغ از جمله گرانترین و مهمترین مواد غذایی در کشورهای جنوب شرق آسیا مثل چین و ویتنام است و مردم برای خرید آن بهای فراوانی را میپردازند.