۱۰:۵۶ ۱۳۹۴/۱۰/۲۰

گشنیز
🍃 @samamherb
گشنیز نوعی سبزی با نام علمی Coriandrum sativum است. این گیاه بومی جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا است و ارتفاع آن تا نیم متر هم میرسد. اغلب گشنیز تولیدی ایران که حدوداً ۶۵ درصد کل کشور میباشد در شهرستان نهاوند استان همدان و بقیه در شهرستانهایی نظیر اقلید و... برداشت میشود.
برگ و ساقه
در ایران از برگ و ساقه گشنیز به عنوان سبزیجات خوردنی استفاده میشود.
دانه
در هند از تخم گشنیز به عنوان یکی از ادویهجات مهم استفاده میگردد.تخم گشنیز، ادویه ای است که عطر قوی دارد و از آن در آشپزی ایرانی استفاده می شود. در طب سنتی هم از آن استفاده می کنند. در ایران از تخم گشنیز برای تصفیه خون و استفاده در شیرینیجات خانگی بهره میبرند.
ریشه
ریشه گشنیز در آشپزی، بهویژه آشپزی تایلند مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربردهای دارویی
این گیاه در کاهش اضطراب و بیخوابی مورد استفاده قرار میگیرد. اثر ادرارآوری این گیاه در انسان، باعث کاهش فشار خون، دفع سنگهای کلیه و مثانه، رفع تجمع آب در بافتها(اِدم) میگردد.
ارزش غذایی
Quick facts: مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم (۳٫۵ اونس), انرژی ...
Coriander (cilantro) leaves, raw
مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم (۳٫۵ اونس)
انرژی ۹۵ کیلوژول (۲۳ کیلوکالری)
کربوهیدراتها ۳٫۶۷ g
قندها ۰٫۸۷
فیبر ۲٫۸ g
چربی ۰٫۵۲ g
پروتئین ۲٫۱۳ g
آب ۹۲٫۲۱ g
ویتامین آی معادل ۳۳۷ میکروگرم (۳۷٪)
- بتاکاروتن ۳٬۹۳۰ میکروگرم (۳۶٪)
- لوتئین و زآکسانتین ۸۶۵ μg
تیامین (ویتامین ب۱) ۰٫۰۶۷ میلیگرم (۵٪)
ریبوفلاوین (ویتامین ب۲) ۰٫۱۶۲ میلیگرم (۱۱٪)
نیاسین (ویتامین ب۳) ۱٫۱۱۴ میلیگرم (۷٪)
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵) ۰٫۵۷ میلیگرم (۱۱٪)
ویتامین ب۶ ۹ میلیگرم (۱۱٪)
اسید فولیک (ویتامین ب۹) ۶۲ میکروگرم (۱۶٪)
ویتامین C ۲۷ میلیگرم (۴۵٪)
ویتامین E ۲٫۵ میلیگرم (۱۷٪)
ویتامین K ۳۱۰ میکروگرم (۲۹۵٪)
کلسیم ۶۷ میلیگرم (۷٪)
آهن ۱٫۷۷ میلیگرم (۱۴٪)
منیزیم ۲۶ میلیگرم (۷٪)
منگنز ۰٫۴۲۶ میلیگرم (۲۱٪)
فسفر ۴۸ میلیگرم (۷٪)
پتاسیم ۵۲۱ میلیگرم (۱۱٪)
سدیم ۴۶ میلیگرم (۲٪)
روی ۰٫۵ میلیگرم (۵٪)
درصدها نسبیاند