۰۱:۱۷ ۱۳۹۴/۱۰/۲۳

🍹🍹🍹 #شراب ها 🍷🍷🍷
🍷شراب #سكنجبين:
دفع صفرا بكند و محروران را نافع بود و تشنگى بنشاند؛
صنعت آن:🍹
قند صافى كرده يك من، سركه انگورى يك من، پودنه يك چهار يك، در يكديگر بجوشانند تا قوام گيرد و قدرى گلاب بر سر آن كنند و فرو گيرند.
🍷شراب #سكنجبين #بزورى:
سدّه جگر بگشايد و بول براند و مستسقى را نافع بود؛
صنعت آن:🍹
پوست بيخ كاسنى تازه و پوست بيخ كرفس از هريك ده درم، تخم كاسنى نيم كوفته نيم درم، مغز سه تخم از هريك پنج درم، نيم كوفته كنند و در آب و سركه خوسانند يك شبانهروز و بجوشانند و بپالايند و يك من قند اضافه كنند، چنان كه رسم است.
🍷شراب #سكنجبين #بزورى_گرم:
سدّه جگر و معده بگشايد و بول براند، فضول از معده پاك كند و مستسقى را نافع بود و تشنگى كاذب بنشاند.
صنعت آن:🍹
تخم كرفس و رازيانه و انيسون از هر يك پنج درم، پوست بيخ رازيانه و پوست بيخ كرفس تازه از هريك ده درم، تخم كاسنى و تخم كشوث از هريك پنج درم در يك چهار يك سركه صافى و نيم من آب خوسانند؛ روز ديگر بجوشانند و صافى كنند و يك من قند صاف كرده اضافه كنند.
🍷شراب #سكنجبين #ريوندى:
يرقان و جگر گرم را نافع بود؛
صنعت آن:🍹
تخم كاسنى نيم كوفته بيست درم، ريوند چينى سوده پنج درم، در كيسه كنند و چهل مثقال سركه صاف و يك من و نيم آب مىزنند و زمان زمان كيسه را مىمالند تا تمام شيره باز دهد و آبها كم شود و يك من قند صاف اضافه كنند و اگر ده درم تخم شاهترج و تخم كشوث اضافه كنند، بهتر باشد.
🍷شراب #سكنجبين #ريوندى نوع ديگر:
سدّه بگشايد؛
تخم كاسنى نيمكوفته بيست درم، ريوند چينى سوده پنج درم، در كيسه كنند و چهل مثقال سركه صاف و يك من و نيم آب مىزند و زمان زمان كيسه را مىمالند تا تمام شيره باز دهد و آبها كم شود و يك من قند صاف اضافه كنند و اگر ده درم تخم شاهترج و تخم كشوث اضافه كنند، بهتر باشد.
🍷شراب #سكنجبين:
سدّه را بگشايد درد جگر را سود دهد و طبع نرم كند؛
صنعت آن:🍹
ريوند چينى بيست درم، غاريقون پنج درم، تربد سفيد پانزده درم، تخم كاسنى نيمكوفته پانزده درم، زنجبيل سه درم، كوفته و بيخته بجوشانند و بپالايند و يك من قند صاف كرده و يك چهار يك سركه اضافه كنند.
🍷شراب #سكنجبين #رمانى:
تبهاى محرّقه را سود دهد.
صنعت آن:🍹
آب انار ترش شيرين نيم من، سركه صاف يك چهار يك، آب زرشك يك چهار، گلاب يك وقيه، قند يك من، چنانكه قاعده است بپزند؛ و اگر به جاى سركه خرماى هندو كنند، شايد.
🍷شراب #سكنجبين #سفرجلى:
معده را سود دهد و غذا هضم كند.
صنعت آن:🍹
آب با يك من سركه يك چهار يك، و قند صاف يك من بپزند و اگر به جاى سركه آب ليمو كنند، بهتر باشد.
🍷شراب #سكنجبين #سفرجلى_حار:
ضيق النّفس و درد پهلو كه از سردى بود و فالج و لقوه را سود دهد.
صنعت آن:🍹
زنجبيل و باديانه و انيسون و بيخ انجدان و عاقرقرحا و پودنه و نانخواه از هر يك بيست درم، تخم كرفس و كمون سياه و قردمانا از هريك پانزده درم، سداب خشك سى درم، فلفل سياه ده درم، سركه عنصل پنج من، مثلّث يك من و نيم، انگبين يك من، داروها كوفته و بيخته، ده روز در آفتاب نهند و بعد از آن بپالايند و در ظرفى زجاجى كنند و نگاه دارند و پيش از طعام و بعد از طعام سى درم به كارى مىدارند.
🍷شراب #سكنجبين #خل_العنصل:
پياز دشتى به كارد چوبين پاك كنند و قصبهقصبه كنند، هريك من از اين پياز نه من خل الخمر به رويش كنند و دو ماه در آفتاب نهند و بعد از آن به كار دارند.
مضمضه كردن، گوشت بيخ دندان سخت كند و بوى دهان خوش كند.
🍷شراب #سكنجبين #عنصل:
نوع ديگر خداوند ضيق النّفس را سود دارد.
صنعت آن:🍹
قند يك من، سركه عنصل چهل مثقال، چنان كه رسم است، بپزند.
🍷شراب #سكنجبين #عسل:
معتدل بود در سردى و گرمى.
صنعت آن:🍹
چون صفت سكنجبين ساده باشد.
🍷شراب #سكنجبين كه خداوند (صاحب) #سپرز را سود دهد:
ريوند چينى ده درم، تخم كاسنى ده درم، تخم كشوث ده درم، غافث ده درم، غاريقون پنج درم، فوه پنج درم، و پوست بيخ كبر و پوست درخت بيد و كزمازج و افتيمون در يك چهار يك سركه و دو من آب خوسانند و روز ديگر بجوشانند و بپالايند با يك من قند شربت پزند.
🏃🏻این مبحث ادامه دارد
📚منبع برگرفته از👇👇
#خواص_الاشياء (ترجمه) محمد بن زکریای رازی ص 20- 23