۰۱:۱۹ ۱۳۹۴/۱۰/۲۳

#شقاقل
✍در كتب فارسى با نامهاى «هويج وحشى»، «هشفيفل»، «اشقاقل»، «هشقيقل»، «ششقاقل»، «گزربرى»، «ريشه گزربرى»، «زردكريگى»، «شقاقل» آمده است.
☣شقاقل گياهى است دوساله شكل ظاهرى آن شبيه گياه هويج برگهاى آن داراى بريدگى و درعينحال دندانهدار، ساقههاى آن گوشهدار است. ريشه آنكه براى تهيه مربا مصرف مىشود نسبتا ضخيم و ضخامت آن در حد يك انگشت، پرگره و كمى شيرين است. ميوه آن در ابعاد يك نخود برنگ تيره و گلهاى آن به صورت چتر مركب در انتهاى شاخه گلدهنده ظاهر مىشود. گياه شقاقل مربا در ماسههاى مرطوب و حاشيه جنگلهاى متراكم انتشار دارد. در ايران در دماوند، شمال ايران و شيراز در كوه برفى مىرويد.
☣در اروپا بخصوص در فرانسه از نوع مزروع آن غذايى قديمى دارند كه از گوشت گاو پخته و شقاقل مزروع و انواع سبزيجات بخصوص تره
درست مىكنند و چاشنىهايى كه مىزنند نسبتا خوشمزه مىشود.
☣در اروپا و امريكاى شمالى به عنوان سبزى و همچنين علوفه به كار مىرود.
💥خواص- كاربرد
1⃣تقویت کننده کبد و کلیه ها می باشد.
2⃣ شقاقل اشتها را کم می کند.
3⃣ بلغم و رطوبتها را دفع می کند.
4⃣ سوپی که از شقاقل و پیاز و پیاز فرنگی تهیه شده باشد از بهترین داروهای ادرار آور مؤثرتر است.
5⃣ هرگاه برگ شقاقل را به سوپ فوق اضافه کنیم برطرف کنندۀ انواع روماتیسم است.
6⃣ دربعضی افراد گرم مزاج تولید سردرد می نماید ، در صورتی که شقاقل را با مقداری عسل بخورید و یا مربای آن یا عسل را تهیه کنید ایجاد سردرد و کم اشتهایی نمی کند.
7⃣ ریشه آن سنگین و دیرهضم می باشد ولی چنانچه با شکر و عسل به صورت مربا
دربیاید ، هضم آن آسان شده و به راحتی خورده میشود.
8⃣ از ریشه های گره دار آن در صنعت غذاسازی و دارویی استفاده می شود.
☣ريشه گياه شقاقل از نظر طبيعت طبق نظر حكماى طب سنتى كمى گرم و تر مىباشد و از نظر خواص معتقدند كه بازكننده انسداد مجارى عروق، مبهى و گرمكننده مىباشد و براى گرم كردن معده و كليه و كبد تأثير بسزايى دارد.
⭕️اشتها را كاهش مىدهد و ممكن است ايجاد سردرد نمايد از اين نظر بايد با عسل خورد و مرباى آن با با عسل مضار آن را برطرف مىكند.
مقدار خوراك آن تا 20 گرم است. خواص دارويى آن تا 4 سال باقى مىماند.
📚منبع برگرفته از👇👇
#معارف_گياهى (میرحیدر) ج1، ص 136