۰۱:۴۴ ۱۳۹۴/۱۰/۲۳

درباره نخود ◾️
نخود گياهي است يكساله و از خانواده حبوبات كه بلندي بوته آن به حدود 30 سانتيمتر مي رسد .
ساقه اين گياه پوشيده از تارهاي غده اي است . برگهاي آن مركب از 13 تا 17 برگچه كوچك و دندانه دار مي باشد. گلهاي آن سفيد رنگ مايل به قرمز يا آبي بطورتك تك بر روي ساقه قرار دارد . ميوه آن بصورت نيام و غلاف آن كوچك ،متورم و نوك تيز بطول 2 تا 3 سانتيمتر است كه در آن يك دانه نخود به رنگ نخودي يا سياه قرار دارد .
نخود يكي از حبوبات مغذي و انرژي زا و پر مصرف است.
تركيبات شيميايي:
در صد گرم نخود موادزير موجود است :
آب 10 گرم
پروتئين 20 گرم
نشاسته 155 گرم
كلسيم 150 ميلي گرم
فسفر 35 ميلي گرم
آهن 7 ميلي گرم
سديم 25 ميلي گرم
پتاسيم 780 ميلي گرم
ويتامين آ 50 واحد
ويتامين ب 1 0/3 واحد
ويتامين ب 2 0/15واحد
ويتامين ب 3 2 ميلي گرم
مواد روغني 5 گرم
نخود همچنين داراي مقدار بسيار كمي ارسنيك ، اسيد اگزاليك ، اسيد استيك و اسيد ماليك و املاح كميابي نظير بر ، ليتيوم و مس است . ضمنا داراي موادي مانند لسيتين ، گالاكتان ، ساكاروز ،دكستروز و سلولز در نخود وجود دارد.
خواص داروئي:
نخود بعلت دارا بودن اسید هاي آمينه مختلف ، ويتامين ها و مواد معدني غذاي بسيار خوبي است .
نخود از نظر طب قديم ايران گرم و خشك است و با همه خواص بيشماري كه دارد، نفاخ و دير هضم مي باشد و نبايد در خوردن آن افراط كرد .
برخی خواص نخود:
1- نخود كمي ملين است.
2- نخود اثر ادرار آور و قاعده آور دارد.
3- نخود كرم كش است.
4- براي برطرف كردن درد سينه وريه بايد نخود را با كمي نمك پخت و آب ژله مانند آنرا خورد .
5- روغن نخود براي تقويت مو موثر است، شب ها آن را به سر بماليد و صبح مو را بشویید.
6- روغن نخود را اگر به سر بماليد سردرد را شفا مي دهد .
7- روغن نخود را بر روي دنداني كه درد مي كند بماليد درد را برطرف خواهد كرد .
8- روغن نخود را اگر به زيرشكم بماليد براي تقويت نيروي جنسي موثر است.
9- افراد گرم مزاج بايد نخود را با سكنجبين بخورند تا از نفخ شكم جلوگيري كند.
10- نخود را مي توان براي دفع رسوبات کلیوی و درمان زردي بكار برد.
11- نخود درمان كننده قولنج هاي كليوي است.
12- نخود را بصورت آرد روي زخم هاي چركين بگذاريد آنها را باز كرده و التیام مي دهد.
13- يكي از غذاهاي مغذي كه سرشار از پروتيئن هاي گياهي ، ويتامين ها و مواد معدني است هموس مي باشد كه در كشورهاي عربي جزو غذاهاي اصلي آنهاست. گياه خواران هموس را جانشين گوشت مي كنند اين غذا از نخود پخته و كره كنجد كه تاهيني ناميده مي شود درست مي شود.
طرز تهيه هموس بقرار زير است :
حدود 300گرم نخود را كاملا بپزيد كه نرم شود و تقريبا آب آن تمام شود . آب دو ليمو ترش را بگيريد و با نخود پخته داخل مخلوط كن برقي بريزد كه كاملا له شود . سپس مقدر 100 گرم كره كنجد و يك چهارم سير له شده و جعفري و نمك و مقداري هم روغن زيتون به آن اضافه كرده و همه را بهم بزيند تا كاملا مخلوط شود .
هموس را مي توانيد بصورت سرد براي ساندويج استفاده كنيد . هموس حتي چاشت خوبي براي بچه هاست كه به مدرسه مي روند.