۱۴:۴۶ ۱۳۹۴/۱۰/۲۳

کدو در طب ایرانی
@TEBE_SONNATI_IRAN
نام ها: در فارسی: کدو - در کتب سنتی با نام عربی قرع و گیاه آن یقطین - در فرانسوی: کدو Courge - کدو سبز خورشیCourgette - کدو تنبل Potiron - کدو حلوایی و مربایی Citrouille - کدو قلیانی یا صراحی Gourde یا Calebasse (بیشتر مصرف تزئینی) - در انگلیسی: کدوی تابستانه یا سبز خورشی Squash و Summer squash - کدو حلوایی Winter squash و Hungarian pumpkins و Pumpkin - کدو سبز Vegetable marrow - کدوی قلیانی یا صراحی Gourd و Calabash
نام علمی: Cucurbitaceae، Cucurbita maxima Duch برای کدوهای درشت مثل کدو تنبل یا کدوی کلاه ترکی. و Giraumon نوعی کدوی درشت مدور با پوست سبز و گوشت نارنجی و شیرین. Cucurbita pepo L. برای کدوی تخمی. Cucurbita melo L. برای کدوی حلوایی و مربایی. Lagenaria siceraria (Mol.) Standl برای کدوهای تزئینی مثل صراحی.
@TEBE_SONNATI_IRAN
مشخصات گیاه: گیاه یک ساله علفی خزنده که میوه آن بسته به نوع، نارس و سبز یا کاملا رسیده مصرف می شود. برگ ها قلبی پهن با دمبرگ بلند پوشیده از کرک زبر. گل ها زرد رنگ و نر و ماده روی یک پایه. ریشه باریک و بلند و کمی شیرین و سکر آور. بهترين نوع آن سفيد شيرين نازك است كه ريشه دار نباشد و اندازه متوسط داشته باشد.
اجزای مورد کاربرد:در طب سنتی کدو های سبز مسمایی گوشت آن و سایر کدو ها بیشتر تخم آن مورد توجه است. در مورد کدو های شیرین گوشت و تخم آن مصرف می شود. کدوی تزئینی خود آن مصرف می شود.
تکثیر: در تمام مناطق کشور کاشت می شود. کدو های درشت در خاک ها و اراضی جنوبی و آفتابگیر. تکثیر با کاشت تخم در مناطق معتدله در اوایل بهار. فاصله بوته ها یک متر در یک متر و در کدو های درشت دو متر در دو متر.
ترکیبات شیمیایی: در کدوهای درشت ماده ی ساپونین، کوکوربیتین و لوتئین یافت می شود. از تخم آن رزینی گرفته می شود که خاصیت ضد کرم معده دارد ولی گلیکوزید نیست. در کدوهای متوسط و کوچک مقدار اندکی ارسنیک هست. ویتامین C یافت می شود. از تخم آن فیتوستارین و سالیسیلیک اسید جدا شده.
در هر صد گرم قسمت خوردنی کدو حلوایی خام: آب 91 گرم، پروتئین 1 گرم، چربی 0/1 گرم، قند و هیدرات کربن 5/4 گرم، خاکستر 0/8 گرم، کلسیم 21 میلی گرم، فسفر 44 میلی گرم، آهن 0/8 میلی گرم، سدیم 1 گرم، پتاسیم 340 میلی گرم، ویتامین A 1600 واحد، تیامین 0/05 میلی گرم، ریبوفلاوین 0/11 میلی گرم، نیاسین 0/6 میلی گرم، ویتامین C 9 میلی گرم.
در هر صد گرم مغز تخم کدو حلوایی و کدوی تخمی، خشک و خام: آب 4/4 گرم، پروتئین 29 گرم، چربی 46/7 گرم، قند و هیدرات های کربن 13 گرم، خاکستر 4/9 گرم، کلسیم 51 میلی گرم، فسفر 1144 میلی گرم، آهن 11/2 میلی گرم، ویتامین A 70 واحد، تیامین 0/24 میلی گرم، ریبوفلاوین 0/19 میلی گرم، نیاسین 2/4 میلی گرم.
در هر صد گرم کدوی تابستانه خام: آب 94 گرم، پروتئین 1/1 گرم، چربی 0/1 گرم، مواد قندي و هيدراتهاي كربن 3/6 گرم، خاكستر 0/6 گرم، كلسيم 28 ميلي گرم، فسفر 29 ميلي گرم، آهن 0/4 ميلي گرم، سديم 1 ميلي گرم، پتاسيم 2/2 ميلي گرم، ويتامين A 410 واحد، تيامين 0/05 ميلي گرم، ريبوفلاوين 0/09 ميلي گرم، نياسين 1 ميلي گرم، ويتامين C 22 ميلي گرم.
در هر صد گرم کدوی تابستانه ی پخته که آب آن کشیده شده باشد: آب 95 گرم،پروتئين 0/9 گرم، چربي 0/1 گرم، مواد قندي و هيدراتهاي كربن 2/5 گرم، خاكستر 0/4 گرم، كلسيم 25 ميلي گرم، فسفر 25 ميلي گرم، آهن 0/4 ميلي گرم، سديم 1 ميلي گرم، ويتامين A 390 واحد، تيامين 0/05 ميلي گرم، ريبوفلاوين 0/08 ميلي گرم، نياسين 0/8 ميلي گرم، ويتامين C 10 ميلي گرم.
طبیعت کدو: تمام انواع کدو از دیدگاه طب سنتی مطلقا سرد و تر است. مغز تخم کدو نیز به همین طبع است.
کاربرد و خواص:
خنک کننده و مرطوب کننده است. انسداد مجاری را باز می کند.
مدر و ملین است. برای رفع یرقان و تب های گرم نافع می باشد.
برای افراد گرم مزاج و صفراوی غذای مناسبی است اما پخته آن از نظر مواد غذایی ضعیف و سریع الهضم است.
اگر کدو را با به و یا آبغوره و یا آب انار و یا سرکه در روغن بادام و یا زیتون بپزند خونساز است و خون صالح تولید می کند.
اگر چند قطره آب کدو را خام با شیر انسان مخلوط کنند و در گوش و بینی بریزند برای سردرد گرم و سرسام و هذیان و جنون و ورم های گرم و بی خوابی مفید است. خصوصا با روغن گل سرخ در گوش مفید است.