پلو_اسفندی
مواد لازم:
گوشت گوسفند (با استخوان) : ۴۰۰ گرم
پیاز (چهار قاچ شده) : ۱ عدد
زردچوبه (پودرشده) : ۱ قاشق چای خوری
عدس : یک دوم پیمانه
لوبیا سفید : ۲۱پیمانه
نخود : یک دوم پیمانه
ماش : یک دوم پیمانه
ادویه پلویی جنوب: به مقدار لازم
میخک (پودرشده) : یک هشتم قاشق چای خوری
پیازداغ : ۱ پیمانه
برنج : ۵ پیمانه
جو : یک دوم پیمانه
گندم : یک دوم پیمانه
فلفل سیاه (پودرشده) و نمک : به مقدار لازم
کره : ۲/ پیمانه
روغن کرمانشاهی : به مقدار لازم
طرز تهیه:
پلو اسفندی در آباده که یکی از شهرهای استان فارس است، در روز اول اسفند ماه تهیه و آماده می شود. در این پلو، معمولاً از هفت نوع غلات و حبوبات استفاده میشود. نوع لوبیای آن را میتوانید بنابر ذائقهتان تغییر دهید. این غذا بهصورت آش و شله نیز تهیه شده که در این صورت در آن از قلم و سیرابی گوسفند استفاده میشود و به نام آش اسفندی معروف است.
در قابلمهای مناسب، گوشت را بههمراه پیاز و کمی زردچوبه بپزید. حبوباتِ خیسشده را نیز بهطور جداگانه در قابلمهای ریخته و بر روی حرارت قرار دهید تا بپزند؛
پس از پختِ گوشت، آن را از قابلمه خارج کنید. ادویه پلویی جنوب، میخک و پیازداغ را به قابلمه بیفزایید. آبِ روی برنج خیسشده را خالی کرده و در قابلمه بریزید؛
پس از چند جوش، حبوبات پختهشده و غلات خیسشده را به قابلمه بیفزایید. نمک و فلفل را نیز به آن اضافه کرده، درِ قابلمه را ببندید تا برنج و غلات کاملاً پخته و آبِ آن تبخیر شود؛
گوشت را وسط مخلوط پلو گذاشته، درِ ظرف را بگذارید و حرارت را زیاد کنید تا بخار برنج بلند شود؛
کره را با سه قاشق سوپخوری روغن کرمانشاهی روی حرارت ملایم قرار دهید تا داغ شود. زمانیکه بخار برنج بلند شد، روی آن ریخته، درِ ظرف را بگذارید و حرارت را ملایم کنید تا برنج بهمدت ۴۵ دقیقه دم بکشد. پس از دم کشیدنِ پلو، آن را در دیس کشیده و سرو کنید.
پیشنهاد:
در صورت عدم دسترسی به روغن کرمانشاهی، میتوانید از روغن مایع یا کره استفاده کنید.
نوش جونتون