شفقنا ورزشی- جام جهانی همواره لحظات بسیار خاطرهانگیز برای بازیکنان و مربیان تیمها و البته هواداران ورزش فوتبال داشته است. خاطراتی تلخ و شیرین که البته بخشی از این خاطرات مربوط به تخلفات بازیکنان در بازی و اشتباهات داوری در نادیده گرفتن این تخلفات است که بعضا به پیروزی تیمهایی که بازیکن متخلف در آن حضور داشته است، منجر شده است.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا ورزشی، پایگاه خبری اندیتیوی در گزارش خود در این زمینه و به بهانه اقدام ناشایست ستاره تیم ملی اروگوئه در بازی شب گذشته این تیم مقابل ایتالیا مبنی بر گاز گرفتن شانه کیهلینی، مدافع تیم حریف، به بررسی هشت لحظه خاطرهانگیز تخلفات بازیکنان در ادوار مختلف جام جهانی پرداخته است.
بر اساس این گزارش، اقدام لوئیز سوارز در بازی دیشب از سوی مسئولین فیفا تحت بررسی و تحقیقات دقیق قرار دارد و این در شرایطی است که این اقدام مهاجم اروگوئه تنها لحظه به یاد ماندنی و خاطرهانگیز در زمینه تخلف بازیکنان در یک بازی و عدم اقدام داور علیه آن تخلف نبوده است.
جام جهانی برزیل لحظات زیبا و گلهای بسیار دیدنی به همراه داشته است، و جو بسیار خوبی در آن حکمفرما است. اما با این وجود اقدام شب گذشته سوارز باعث شد این جام نیز بدون رسوایی و مشکل به پایان نرسد. بازی شب گذشته ایتالیا و اروگوئه که به شکست یک بر صفر لاجوردی پوشان و حذف آنان از جام جهانی انجامید، تحتالشعاع حرکت زشت لوئیز سوارز قرار گرفت و این در حالی است که وی پیش از این دو باره به دلیل این اقدام ناشایست محروم شده است. اکنون به بررسی چند حادثه مشابه دیگر در ادوار گذشته جام جهانی که از دید داوران نیز پنهان ماند میپردازیم.
1) دست خدا
دیهگو مارادونا نزدیکترین و مهمترین بازیکن برای به چالش کشیدن اعطای عنوان بهترین بازیکن تاریخ فوتبال دنیا به پله برزیلی است. اما شاید به یاد ماندنیترین حضور وی در مسابقات فوتبال به مسابقات جام جهانی 1986 در مکزیک برمیگردد، زمانی که وی با دست توپ را به تور دروازه انگلیس زد و تیمش را یک بر صفر جلو انداخت. این در شرایطی بود که در میان خشم بازیکنان انگلیس، علی بن ناصر، داور تونسی گمان کرد که توپ با سر توسط مارادونا زده شده و در این صحنه جنجالی اعلام گل کرد.
این بازی در شرایطی برگزار شد که دو کشور چند سال پیش از آن بر سر جزایر فالکلند با هم اختلاف شدید سیاسی داشتند. در این بازی مارادونا آتش اختلافات میان دو کشور را با بیان این جمله که این گل درست بود و بخشی از آن با کمک دست خدا انجام شد، بیشتر کرد.
مارادونا به همان اندازه که باهوش بود، متخاصم نیز بود. دقایقی بعد گل دوم وی که یکی از خارقالعادهترین گلهای تاریخ فوتبال دنیا بود با دریبل کردن بیش از نیمی از بازیکنان تیم ملی انگلیس به ثمر رسید و باعث پیروزی دو بر یک آرژانتین شد و در نهایت این تیم به قهرمانی آن دوره از رقابتها دست یافت.
2) گلی که گل نبود
سالها قبل و پیش از آنکه تکنولوژی خط دروازه به کمک داوران بیاید، جف هورست، ستاره تیم ملی انگلیس در دهه 1970 در فینال جام جهانی 1966 در انگلیس جنجالیترین و بحث برانگیزترین گل تاریخ رقابتهای جام جهانی را مقابل آلمان غربی به ثمر رساند تا پیروزی چهار بر دو انگلیس در این بازی رقم بخورد. در شرایطی که دو تیم در وقت اضافه دو بر دو برابر بودند، ضربه پر قدرت هورست پس از برخورد با تیر دروازه به زمین برخورد کرد، اما آیا از خط دروازه عبور کرده بود؟ بازیکنان انگلیس میگفتند بله و بازیکنان آلمان میگفتند نه. تصمیمگیری بر عهده داور این بازی از شوروی بود. وی حکم به گل بودن این ضربه داد و بازیکنان آلمان هرگز او را نبخشیدند. به ویژه اینکه فناوری مدرن امروزی ثابت کرد این ضربه گل نبود.
3) گلهایی که نباید پذیرفته میشد
اشتباهات بد داوری درباره افراد ممکن است قابل اغماض باشد، اما یک بازی از جام جهانی پر بود از اشتباهات متعدد داوری، اقدامی که تئوری توطئه را در این بازی بر سر زبانها انداخت، در واقع عملکرد بایرون مورنو، داور اکوادوری در این بازی هنوز هم باعث خشم شدید ایتالیاییها میشود.
در بازی میان ایتالیا و کره جنوبی در مرحله یک هشتم نهایی جام جهانی 2002 مورنو سوتهای مشکوکی کرد و قضاوت عجیبی انجام داد. از جمله اعلام یک پنالتی زودهنگام به سود کره جنوبی، اخراج فرانچسکو توتی، مهاجم ایتالیا به دلیل فریب دادن داور و نپذیرفتن گل دامیانو تومازی در وقتهای اضافی که گل صحیحی بود و با آن ایتالیا به دلیل قانون گل طلایی می توانست پیروز میدان باشد. ایتالیا این بازی را دو بر یک باخت و این در حالی بود که هواداران فوتبال در پایان این بازی درباره اینکه برای باقی ماندن تیم میزبان در تورنمنت برنامه ریزی شده بود، تردید شدیدی داشتند.
9 سال بعد و در سال 2011 مورنو به دلیل حمل ماده مخدر هروئین در آمریکا به دو سال و نیم زندان محکوم شد.
4) اخراج زیدان با یک ضربه مهلک
در جام جهانی 2006 عملکرد بسیار زیبا و استادانه زیندان باعث رسیدن فرانسه به فینال شد و این تیم در فینال مقابل ایتالیا قرار گرفت. زیدان در این بازی تیم فرانسه را با گل کردن ضربه پنالتی پیش انداخت، اما مارکو ماتراتزی بازی را به تساوی کشاند. در نهایت در دقایق وقت اضافی بازی بود که زیدان بدون هشدار قبلی با سر ضربه محکمی به سینه ماتراتزی زد و بلافاصله یک کارت قرمز دریافت کرد. توضیحی که زیدان در اینباره ارائه داد این بود که ماتراتزی به خواهر وی توهین کرده است.
تماشاگران حیرت زده از این واقعه پس از اخراج، زیدان را دیدن که از زمین بیرون رفت و پیراهن خود را نیز درآورد و کار خود در فوتبال را به عجیبترین شکل ممکن به پایان رساند. بدون زیدان فرانسه بازی را در ضربات پنالتی باخت و ایتالیا قهرمان شد و این آخرین حضور زیدان در فوتبال به عنوان بازیکن بود.
5) باز هم مارادونا
دیهگو مارادونا که مدتی را به دلیل استفاده از کوکائین در زمان حضور در لیگ ایتالیا در ممنوعیت از فوتبال سپری کرده بود، در بازیهای جام جهانی 1994 آمریکا به زمین فوتبال بازگشت و این بار اما نه برای مدت طولانی. وی بار دیگر به دلیل مثبت بودن آزمایش دوپینگش از حضور در ادامه رقابتها محروم شد. خود وی در اینباره در یک گفتگوی تلویزیونی در آرژانتین گفت: آنان باعث بازنشستگی من از فوتبال شدند. قلب من شکست.
6) ضربه سخت شوماخر بر بدن باتیستون
در رقابتهای جام جهانی تکلهای خشن و مصدومکننده بسیار اتفاق افتاده است. اما شاید هیچ تکلی خشنتر و سختتر از اقدام دروازهبان تیم ملی آلمان، تونی شوماخر در جام جهانی 1982 علیه پاتریک باتیستون، بازیکن تیم ملی فرانسه در مرحله نیمهنهایی این رقابتها نباشد. شوماخر در این صحنه از محوطه جریمه بیرون آمد و به سر بازیکن فرانسوی ضربه سختی وارد کرد و باعث بیهوشی او شد.
اما با این وجود نهتنها شوماخر از بازی اخراج نشد و یا اخطار نگرفت، داور حتی به سود فرانسه ضربه آزاد هم اعلام نکرد. اگرچه در بازی فینال عدالت برقرار شد و ایتالیا با سه گل پاسخ این اقدام شوماخر را داد.
7) این یک تبانی بود
همواره پیش از بازیهای مختلف شایعاتی مبنی بر توافق تیمهای مختلف برای به دست آوردن نتیجه مورد نظر وجود داشته است، اما هیچ کدام به زشتی و بدی بازی تیمهای ملی آلمان و اتریش در جام جهانی 1982 در اسپانیا نبود. بازی این دو تیم آخرین بازی گروه در این جام محسوب میشد و در صورت پیروزی آلمان با یک یا دو گل، هر دو تیم به مرحله بعدی راه مییافتند. این در حالی بود که نتیجه تساوی باعث صعود اتریش به مرحله بعد و حذف آلمان از این دور از رقابتها میشد و الجزایر نیز از این گروه صعود میکرد.
بازیکنان تیم ملی آلمان میدانستند که برای صعود به مرحله بعد تنها باید بازی خود مقابل اتریش را با پیروزی پشت سر بگذارند. زیرا پیش از این الجزایر تیم شیلی را برده بود. تیم آلمان در دقیقه 10 بازی با نتیجه یک بر صفر از اتریش پیش افتاد. پس از آن دو تیم بدون هیچ هدفی تنها به توپ ضربه میزدند و به ندرت حملهای انجام میشد تا این اطمینان حاصل شود که دو تیم تنها با هدف حذف الجزایر و صعود آلمان در حال انجام این بازی هستند. حتی گزارشگران و مفسران این بازی نیز از نوشتن نقد درباره این بازی امتناع کردند و حتی گزارشگر اصلی این بازی به بینندگان توصیه کرد شبکه تلویزیون را عوض کنند و برنامه دیگری ببینند.
به همین دلیل است که امروزه بازیهای آخر مرحله گروهی رقابتهای جام جهانی به طور همزمان برگزار میشود از تکرار چنین حوادث زشتی جلوگیری ش