خانه
2.4K

بیماری کم خونی، چه علائمی دارد و چگونه درمان می شود؟

  • ۰۹:۵۹   ۱۳۹۵/۶/۱۱
    avatar
    کاربر جديد|7 |2 پست

    بیماری کم خونی، چه علائمی دارد و چگونه درمان می شود؟
    کم خونی
    کم خونی

    کم خونی بیماری است که بیشتر خانم ها را درگیر خود می کند. کم خونی باعث حس کسلی در فرد می شود و سرزندگی و شادابی را از وی می گیرد.
    کم خونی (Anemia)

    کم خونی یا آنمی، یکی از بیماری هایی است که امروزه بیشتر از گذشته به تعداد مبتلایان آن افزوده می شود. این بیماری فراگیر به دلیل کمبود هموگلوبین، گلبول قرمز و به طور کلی عوامل سازنده گلبول قرمز به وجود می آید.

    دلایل ایجاد کم خونی متنوع است و صرفا به دلیل فقر آهن نیست. در ساختار گلبول های قرمز، هموگلوبین و آهن وجود دارد. هموگلوبین، یک نوع پروتئین در بدن است. گلبول های قرمز به وسیله جریان خون، به شش ها می روند و آهن هموگلوبین با اکسیژن ترکیب می شود. این اکسیژن از طریق گلبول های قرمز حمل می شود و در جایی که تراکم اکسیژن کم باشد تجزیه می شود و به بافت مورد نظر اکسیژن رسانی می کند.

    حال در نظر بگیرید که عاملی باعث کاهش تعداد گلبول های قرمز خون شود. در این صورت کم خونی ایجاد می شود.

    کم خونی
    انواع کم خونی

    کم خونی ممکن است ناشی از فقر آهن باشد که این مورد نسبت به سایر کم خونی ها شایع تر است.

    کم خونی می تواند ناشی از کمبود ویتامین خاصی باشد.
    کم خونی ناشی از زمینه ارثی، نوع دیگری از کم خونی است که درصد کمی از مبتلایان به این نوع کم خونی مبتلا هستند.
    کم خونی ناشی از بیماری های مزمن، نوع دیگری از کم خونی می باشد که به دلیل ابتلا به بیماری های مختلف و عدم درمان به موقع آن، پدید می آید.
    دلایل ایجاد کم خونی
    1.کمبود آهن

    همان طور که گفتیم آهن نقش مهمی در ترکیب شدن با اکسیژن دارد. در صورتی که میزان آهن کم باشد، تعداد گلبول های قرمز کمتر تولید می شوند و در نهایت منجر به کم خونی می شود.
    2.از دست دادن خون زیاد

    این مورد بیشتر در خانم ها دیده می شود. بیشتر خانم ها به بیماری کم خونی مبتلا هستند که یکی از دلایل آن، از دست دادن خون در دوران قاعدگی است. اگر قاعدگی فرد منظم نباشد و در هر قاعدگی بیش تر از 80 سی سی خون از دست دهد امکان ابتلا به کم خونی در این فرد دیده می شود. اگر فردی به منوراژی یا خونریزی شدید دوران قاعدگی مبتلاست باید فورا به درمان آن اقدام کند. در غیر این صورت بعد از مدتی به کم خونی مبتلا می شود. در سرطان ها و زخم معده نیز، به دلیل از دست دادن خون، امکان ایجاد کم خونی برای فرد رخ می دهد.

    3.کم خونی در خانم های باردار

    کم خونی در خانم های باردار و خانم های شیرده به وفور دیده می شود. خانم ها به دلیل سیستم عملکردی بدنشان چند برابر بیشتر از آقایان نیاز به آهن دارند. خانم ها باید در رژیم غذایی شان از منابعی که سرشار از آهن است استفاده کنند.
    سه دلیل بالا از دلایل شایع کم خونی است اما دلایل دیگری همچون: ناهنجاری های ژنتیکی، مسمومیت های دارویی، بیماری های مزمن، آلوده شدن به بیماری های خونی و برخی از عفونت ها، آلوده شدن به مواد سمی، مصرف برخی داروها، بیماری های خود ایمنی، مصرف الکل، رژیم غذایی فاقد ویتامین های مورد نیاز، اختلالات روده ای و تغذیه نامناسب هم در ایجاد کم خونی نقش دارند.
    علائم کم خونی را بشناسید

        تپش قلب نامنظم
        درد در قفسه سینه
        سرگیجه خفیف
        ضعف
        رنگ پریدگی پوست
        وزوز گوش ها
         سردرد
         خشکی زبان و ناتوانی در بلعیدن غذا(غذا به سختی بلعیده می شود)
         حساسیت به هوای سرد
         ناخن های خشک و پوسته پوسته
         بی حسی، کرخی و سردی در انتهای اندام ها

    از مهم ترین علائم کم خونی می باشند.

    چرا در هنگام کم خونی، تپش قلب افزایش می یابد و احساس تنگی نفس می کنیم؟

    احساس کسالت در هنگام ابتلا به کم خونی کاملا بدیهی است. زمانی که فرد به کم خونی مبتلا می شود، اکسیژن رسانی به بافت ها کاهش می یابد و فرد احساس کسالت همیشگی دارد اما هنگامی که کم خونی فرد شدت یابد احساس تنگی نفس هم به کسالت وی افزوده می شود.

    بدن سعی می کند با افزایش برون ده قلب، کم خونی بدن را جبران کند و از تمام اکسیژن های تنفسی استفاده کند به همین دلیل احساس تنگی نفس برای فرد ایجاد می شود و در نهایت قلب به دلیل کارکرد بیش از اندازه، پس از مدتی با نارسایی قلبی روبرو می شود.

    دلایل ایجاد کم خونی متفاوت است و ممکن است به دلیل همولیز یا ویرانی بیش از حد گلبول های قرمز ایجاد شود و یا ممکن است سیستم خونسازی بدن با مشکلاتی روبرو شده باشد اما شایع ترین دلیل ایجاد کم خونی، فقر آهن است که به آن کم خونی فقر آهن یا کم خونی کمبود آهن می گویند. کمخونی کمبود آهن بیشتر در خانم ها دیده می شود. این کم خونی به علت هدر رفتن خون در زمان عادت ماهیانه ایجاد می شود و تقریبا امکان ابتلا به کم خونی کمبود آهن در خانم ها ده برابر آقایان است. کم خونی فقر آهن در خانم ها به ویژه دختران نوجوان سبب پایین آمدن ضریب هوشی و کاهش کیفیت تحصیلی شان می شود. کم خونی کمبود آهن ممکن است به دلیل تغذیه نامناسب و فقر غذایی در افراد نیازمند دیده شود.
    درمان کم خونی

    به دلیل این که کم خونی انواع متفاوتی دارد درمان کم خونی نیز، به نوع کم خونی بستگی دارد و درمان های متفاوتی را شامل می شود.

    کم خونی کمبود آهن با تجویز قرص آهن به شکل فوس سولفات و فروس گلوکونات درمان می شود.

    کمخوی فقر آهن

    حتما شنیده اید که مصرف ویتامین ث باعث جذب آهن می شود. پس اگر به کم خونی ناشی از کمبود آهن مبتلا هستید بعد از خوردن قرص آهن، مواد دارای ویتامین ث را میل کنید.

    پیشگیری از کم خونی یا درمان کم خونی؟

    کسانی که به کم خونی مبتلا هستند هنگامی که به پزشک مراجعه کنند با لیست غذایی مناسب برای درمان کم خونی شان مواجه می شوند. مصرف مواد زیر باعث درمان کم خونی می شود و برای کسانی که به کم خونی مبتلا نیستند عمل پیشگیرانه را انجام می دهد. پس خوردن این مواد غذایی به هر دو گروه پیشنهاد می شود.
    ابتدا باید به دنبال آهن در مواد غذایی باشیم. مواد غذایی که سرشار از آهن هستند عبارتند از: گوشت، سویا، عدس، نخود، لوبیا، کشمش، کنگر فرنگی، زردآلو، آلو بخارا، جگر، ماهی، زرده تخم مرغ، سبزیجاتی که برگ های تیره و پهنی دارند مانند اسفناج و دانه های روغنی
    نکته مهمی که باید به خاطر داشته باشید این است که بعد از خوردن این مواد، از نوشیدن چای بپرهیزید. خوردن چای باعث کاهش جذب 50 درصدی آهن می شود و عملا نصف آهن موجود در این مواد از دست می رود.
    فولات و فولیک اسید را در رژیم غذاییتان بگنجانید. فولیک اسید و فولات در مرکبات، عدس، مارچوبه، لوبیا قرمز، کلم بروکلی، موز، نان غنی شده و غلات، آووکادو، آب گوجه فرنگی، سبزیجات تیره به فراوانی دیده می شود.
    ویتامین b12 یکی دیگر از ترکیباتی است که عدم وجود آن باعث ایجاد کم خونی می شود. منابعی که سرشار از ویتامین b12  می باشند شامل: قلوه، جگر، مغز گوساله، ماهی تن کباب شده، شیر سویا و به طور کلی گوشت و لبنیات است.
    ویتامین C بخورید. موادی که دارای ویتامین سی هستند به جذب آهن کمک می کنند و مانع کم خونی در افراد سالم می شوند. ویتامین C در مرکبات و میوه های ترش دیده می شود. لیموترش سرشار از ویتامین سی است. خوردن این مواد را فراموش نکنید.

    ویرایش شده توسط زیباکده در تاریخ ۲۶/۸/۱۳۹۵   ۱۲:۵۲
  • leftPublish
  • ۱۶:۲۰   ۱۳۹۵/۸/۲۵
    avatar
    sogolsabetfar
    کاربر جديد|4


    آنمی یا کم خونی چیست؟(انواع کم خونی و دلایل آن)

    وضعیتی که در آن خون به اندازه کافی گلبول قرمزسالم نداشته باشد آنمی یا کم خونی می نامند، هموگلوبین یک بخش عمده سلول های قرمز خون است که به مولکول اکسیژن متصل می شود. اگر این گلبول ها بیش از حدغیرطبیعی یا کم باشند، سلول های بدن اکسیژن کافی دریافت نمی کنند وعلائم کم خونی مانند خستگی رخ می دهد چرا که اندام به اندازه ای که باید برای عملکرد خود اکسیژن دریافت نمی کنند. آنمی از شایع ترین بیماری های خونی می باشد. از مهمترین عواملی که در مورد کم خونی باید به خاطر داشته باشید عبارتند از:

    • انواع خاصی از کم خونی ارثی هستند و شیرخواران ممکن است از زمان تولد به آن مبتلا باشند.
    • زنان در سال های باروری به دلیل از دست دادن خون در دوران قاعدگی و افزایش مطالبات جریان خون در دوران بارداری به ویژه به کم خونی فقرآهن حساس هستند.
    • افراد بزرگسال نیز ممکن است خطر ابتلا به کم خونی به دلیل رژیم غذایی نامناسب و دیگر شرایط پزشکی داشته باشند.

    همینطور که انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد علل و درمان های آن ها نیز با هم متفاوت است کم خونی فقرآهن شایع ترین نوع کم خونی است که بسیاری از آن ها با تغییر در رژیم غذایی و مصرف مکمل های آهن قابل درمان هستند. بعضی از انواع کم خونی مثل کم خونی در دوران بارداری طبیعی تلقی می شوند با این حال، برخی از انواع کم خونی ممکن است مشکلات سلامتی مادام العمر به همراه داشته باشند.
    دلایل بروز کم خونی چیست

    بیش از 400 نوع از کم خونی وجود دارد ، که به سه گروه تقسیم می شوند:
    • کم خونی ناشی از خونریزی
    • کم خونی ناشی از کاهش و یا معیوب بودن سلول های قرمز خون
    • کم خونی ناشی از تخریب سلول های قرمز خون

    ویرایش شده توسط زیباکده در تاریخ ۲۶/۸/۱۳۹۵   ۱۲:۵۱
  • ۱۲:۰۸   ۱۳۹۵/۸/۲۹
    avatar
    fatemeh.g21
    سه ستاره ⋆⋆⋆|3229 |3068 پست

    علائم کم خونی و راه های درمان آن

    کم خونی یا آنمی اختلال خونی شایعی است که در آن گلبول های قرمز و یا هموگلوبین کافی در خون برای رساندن اکسیژن به سایر بافت های بدنتان وجود ندارد. کم خونی وضعیتی است که در آن گلبول های قرمز قادر نیست وظیفه اکسیژن رسانی به سلول ها را انجام دهد و به همین دلیل است که کم خونی با مشکلات تنفسی و احساس ضعف و خستگی همراه است

    هموگلوبینی که در گلبول های قرمز خون وجود دارد باعث می شود تا اکسیژن به گلبول قرمز متصل شده و توسط مویرگ ها به بافت های مختلف بدن برسد. ازآنجایی که تمام سلول های بدن انسان برای زنده ماندن به اکسیژن وابسته اند، کمبود آن باعث هیپوکسی شده و گسترهٔ وسیعی از مشکلات را به همراه دارد.
     از عوامل ایجادکننده کم خونی می توان به کمبودهای تغذیه ای،خونریزی، ناهنجاری های ژنتیکی، بیماری های مزمن یا مسمومیت های دارویی اشاره کرد. شایع ترین علت آن کم خونی ناشی از فقر آهن است که بیشتر در زنان دیده می شود؛ اما نوع دیگر کم خونی نشانه بیماری است که باید به آن توجه بیشتری کرد.
     
     

    انواع کم خونی

    تقسیم بندی رایج تر کم خونی (کاهش هموگلوبین) براساس MCV یا حجم گلبول های قرمز خون است به طوری که MCV کمتر از 80 به عنوان کم خونی میکروسیتیک، MCV در حد نرمال (100ـ80) ، کم خونی نورموسیتیک (با حجم سلولی نرمال) و MCV بالا، کم خونی ماکروسیتیک نامیده می شوند.
    علائم کم خونی در بدن

    مهمترین علائم کم خونی 

     
     
    مهمترین علائم و نشانه های ابتلا به کم خونی عبارتند از:
    خستگی و احساس فرسودگی،رخوت و بی حالی،ریزش مو،بی قراری و ناراحتی،تنگی نفس و یا مشکل در تنفس،تمرکز ضعیف،تپش قلب،حساسیت به هوای سرد،حساسیت به هوای سرد،درد قفسه سینه،وزوز گوش ها،سردرد،تاثیر بر حس چشایی،خشکی زبان،مشکل در بلعیدن غذا،سندرم پای بی قرار، ناخن های خشک و پوسته پوسته و یا قاشقی
    سایرعلائم سودمند عبارتند از:میل به خوردن مواد غیرخوراکی:مانندخوردن خاک، کاغذ، موم، سبزه، ومو که می شود نشانه کمبود آهن باشد، با این وجود این حالت در کسانی که کم خونی نداشته باشند نیز دیده می شود.
    قبل از هر چیز باید وجود یا عدم وجود کم خونی و همچنین نوع آن را تشخیص دهید و بعد اگر لازم بود تحت نظر پزشک از مکمل ها استفاده کنید.
     
    علائم کم خونی

    نحوه تشخیص کم خونی

     
    تشخیص کم خونی
    تشخیص کم خونی معمولا با انجام تست CBC (سلول های کامل خون) توسط پزشکان در آزمایشگاه صورت می گیرد. اندازه گیری 6 مولفه، تست CBC را تشکیل می دهد که عبارتند از:شمارش گلبول های قرمز خون (RBC)، هماتوکریت، هموگلوبین، شمارش گلبول های سفید خون (WBC)، شمارش افتراقی خون و شمارش پلاکت ها. بعلاوه MCV (حجم متوسط گلبول های قرمز) نیز اغلب در CBC گزارش می شود.
     
    چه عواملی خطر کم خونی را افزایش می دهد؟
    رژیم غذایی فاقد ویتامین های مورد نیاز:رژیم های غذایی که میزان کمی آهن ویتامین b 12 و فولیک اسید در آنها موجود است، خطر ابتلا به کم خونی را افزایش می دهد.
    اختلالات روده ای: ابتلا به اختلالات روده ای که بر جذب مواد مغذی توسط بدن شما تاثیر می گذارد، می تواند خطر ابتلای شما به کم خونی را افزایش دهد.
    قاعدگی: عموما زنان در سنین قاعدگی بیشتر از مردان و زنان یائسه دچار کم خونی می شوند.
    بارداری:اگر شما باردار هستید، خطر ابتلا به کم خونی در شما افزایش می یابد.
    بیماری های مزمن: بیماری های همچون سرطان، نارسایی کبد یا کلیه یا سایر بیماری های مزمن خطر ابتلا به کم خونی را افزایش می دهند.
     
    آیا پیشگیری از ابتلا به کم خونی امکانپذیر است؟
    خیلی از انواع کم خونی قابل پیشگیری نمی باشند. کمبود خفیف آهن با تجویز فروسولفات یا فروگلوکونات همراه مصرف ویتامین C برای جذب بیشتر آن، قابل درمان است. تجویز ویتامین های خوراکی (اسیدفولیک) یا تزریق زیرجلدی ویتامین B12، کمبودهای مربوط را درمان می کند ،بااین حال بعضی از انواع دیگر از جمله کم خونی بسته به فقر آهن و کمبود ویتامین، با یک رژیم غذایی پر ویتامین قابل پیشگیری می باشد، این ویتامین ها و مکمل ها شامل:
    آهن:غذاهای سرشار از آهن همچون سبزیجات سبز تیره برگدار، کنگر فرنگی، زرد آلو، لوبیا، عدس، نخود، سویا، گوشت، آجیل، آلو بخارا و کشمش می بایست در رژیم غذایی گنجانده شود.
    شما زمانی دچار کم خونی می شوید، که خون شما گلبول قرمز کافی ندارد. زمانی گلبول های قرمز شما کم می شود که بدن شما گلبول قرمز کافی تولید نمی کند و یا گلبول تولید شده بدرستی عمل نمی کند.
    فولیک اسید: فولات و هم خانواده اش فولیک اسید در مرکبات، موز، سبزیجات تیره و برگدار، حبوبات و غذاهای غنی شده موجود می باشد.
    ویتامین b-12:این ویتامین بصورت طبیعی در گوشت و لبنیات موجود می باشد. همچنین این ویتامین در بعضی از شیرهای سویا هم موجود است.
    ویتامین C:خوراکی های حاوی ویتامین C از جمله مرکبات، خربزه و هندوانه و انواع توت ها به جذب آهن کمک می نمایند.
     
    چگونه کم خونی را درمان کنیم؟
    درمان کم خونی بسته به علت آن متفاوت است، بعضی از انواع درمان بیماری مربوطه شامل:
    درمان کم خونی مربوط به فقرآهن:در این شرایط پزشک شما از مکمل های حاوی آهن برای تنظیم سطح گلبول قرمز خون استفاده می کند.
    درمان کم خونی مربوط به رژیم غذایی:بیمارانی که کم خونی آنها به دلیل رژیم غذایی ناسالم آنهاست و رژیم غذایی آنها فاقد آهن است و یا کم آهن می باشد، باید اقدام به گنجاندن غذاهای حاوی آهن همچون سبزیجات سبز تیره برگدار، کنگر فرنگی، زردآلو، لوبیا، عدس، نخود، سویا، گوشت، آجیل، آلو بخارا و کشمش در رژیم غذایی شان نمایند.
    درمان کم خونی مربوط به بیماری های دیگر:اگر کم خونی به علت ابتلا به سایر بیماری ها باشد، می بایست برای درمان کم خونی بیماری مربوطه را درمان نمود. همچنین اگر علت کم خونی بعلت مصرف داروها از جمله داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) باشد، می بایست دارویتان را با دارویی مشابه و بدون عارضه جایگزین نمایید.
     
    عوامل افزایش دهنده جذب آهن و منابع غذایی آن
    1 -اسید سیتریک و اسید اسکوربیک یا ویتامین ث که در آلو، خربزه، ریواس، انبه، گلابی، طالبی، گل کلم، سبزی ها، آب پرتقال، لیموشیرین، لیموترش، سیب و آناناس وجود دارد، میزان جذب آهن را در بدن افزایش می دهد.
    2 -اسید مالیک و اسید تارتاریک که در هویج، سیب زمینی، چغندر، کدوتنبل، گوجه فرنگی، کلم پیچ و شلغم موجود است نیز سبب افزایش جذب آهن می شود.
    3 -محصولات تخمیری مثل سس سویا نیز در این دسته از عوامل گنجانده می شود
     
    توصیه های کلی زیر را به کار ببندید:
    1 -استفاده از غذاهایی که غنی از آهن است.
    2 -استفاده از منابع غذایی حاوی ویتامین ث هر وعده غذایی برای جذب بهتر آهن(مثل پرتقال، گریب فروت، گوجه فرنگی،کلم، توت فرنگی، فلفل سبز، لیموترش)
    3 -گنجاندن گوشت قرمز، ماهی یا مرغ در برنامه غذایی.
    4 -پرهیز از مصرف چای یا قهوه همراه یا بلافاصله بعد از غذا.
    5 -برطرف کردن مشکلات گوارشی و یبوست.
    6 -تصحیح عادت های غذایی نادرست (مثل مصرف مواد غیر خوراکی مانند خاک، یخ) که خود از علایم کم خونی فقر آهن است.
    7 -مشاوره با پزشک و متخصص تغذیه برای پیشگیری به موقع یا بهبود کم خونی.
    8 -استفاده از نان هایی که از خمیر ورآمده تهیه شده است.
    9 -استفاده از خشکبار مثل توت خشک، برگه آلو، انجیر خشک و کشمش که منابع خوبی از آهن است.
    10 -استفاده از غلات و حبوبات جوانه زده.
    11 -شست و شو و ضدعفونی کردن سبزی ها.
    12 -شستن کامل دست ها با آب و صابون قبل از تهیه و مصرف غذا و پس از هر بار اجابت مزاج.
    13 -مصرف روزانه یک قرص آهن از پایان ماه چهارم بارداری تا سه ماه پس از زایمان در زنان باردار.

    14 -مصرف قطره آهن همزمان با شروع تغذیه تکمیلی تا پایان 2 سالگی در کودکان.
  • برای شرکت در مباحث تبادل نظر باید ابتدا در سایت  ثبت نام  کرده، سپس نام کاربری و کلمه عبور خود را وارد نمایید؛    (Log In) کنید.
موضوع قبل
زیربخش
موضوع بعد
آخرین پست های این تالار
آخرین پست های این بخش
تبلیغات
 
تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ و متعلق به سايت زیباکده بوده و استفاده از مطالب با ذکر و درج لینک منبع بلامانع است.
© Copyright 2024 - zibakade.com
طراحی و تولید : بازارسازان